Enligt larmet från SOS, som kom klockan 19.49, vällde svart rök ut ur bilverkstaden.

Räddningstjänstens brandingenjör Johan Rönnmark:

– Ägaren själv larmade om att det skett en explosion. När vi kom fram var det väldigt rökfyllt och varmt i lokalen. Det har varit en brand som vi behöver se till att den är släckt. Vi kontrollerar så att det inte är någon mer brand. Det är 35 brandmän och befäl på plats från Gislaved, Hestra, Gnosjö, Smålandsstenar, Burseryd och Värnamo, säger Johan Rönnmark till Hanna Eklöf, tidningens reporter på plats.

Finns det risk för explosion på grund av brandfarliga ämnen?

– Ja, det är det vi har fått säkerställa. Men ägaren har gjort det väldigt rådigt och stängde direkt av gasolcisternen.

Finns det några personskador i samband med branden?

Annons

– Nej, det var inte någon i byggnaden när det började brinna, säger räddningstjänstens Johan Rönnmark.

Hur länge tror du att ni kommer få vara kvar på platsen?

– Åtminstone två timmar till, till omkring klockan 23. När vi har släckt ska vi undersöka byggnaden och konstruktionen och få bort röken. Vi vill ju inte släppa in för mycket luft, eftersom det finns brandfarliga varor inne i byggnaden. Därför vill vi ha mycket folk här, så man kan bytas av att rökdyka. Blir det inte mer än nu och temperaturen sjunker, så känner vi att det känns bra, säger Johan Rönnmark och förklarar att en del styrkor då kan åka från platsen allt eftersom.

Senare under kvällen, vid 21.40, meddelade räddningstjänsten att man burit ut mindre gasolflaskor från bilverkstaden samt säkrat gasolcisternen från eventuell fara.

– Vi har spärrat av byggnaden för att kunna genomföra en teknisk undersökning. Men vi måste vänta på att lokalen svalnar innan vi kan börja jobba, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen i Region Öst vid klockan 23.30.

Polisen kommer troligen att göra en teknisk undersökning av brandplatsen på fredagen.

— Vi har ingen misstänkt för branden. Den rubriceras så länge som mordbrand eftersom vi inte kan utesluta att den startade på ett onaturligt sätt, säger Åsa Willsund på fredagsmorgonen.

Branden ska ha startat i en gasolpanna.