Det var en gång en man vid namn Johan E Pettersson. Johans pappa hade ett vattenhjulsdrivet drageri i Törestorp och han lärde sin son tråddragning, vilket skulle leda till att Johan 1917 startade Hörle Tråd- och Formstiftsfabrik, som senare kom att heta AB Hörle Tråd.

Hörle Wire Group AB

Hörle Wire startade 1917 och företaget finns idag kvar på samma plats. Verksamheten bedrivs..

Hörle Wire Group AB

Hörle Wire startade 1917 och företaget finns idag kvar på samma plats. Verksamheten bedrivs i Sverige, Tyskland och Slovakien och har 150 anställda.

År 2000 tog Liljedahl Group över ägandet och namnet ändrades då från Hörle Tråd till Hörle Wire då företaget blev mer internationellt.

År 2006 öppnades verksamheten i Slovakien och år 2014 i Tyskland.

— Tänk att företaget har funnits i 100 år, jag tycker att det är jättehäftigt. Man kan ju bara föreställa sig hur mycket som har hänt på den tiden, säger Jesper Bundgaard som tillträdde som vd på företaget för två år sedan.

Vi går runt i de enorma lokalerna och tittar på produktionen som sker i olika processer. Jesper pekar och visar och gestikulerar med hela kroppen när han utbrister:

— Jag gillar verkligen lukten av stål! med ett stort leende på läpparna.

Produktion utomlands

Det märks att Jesper brinner för företaget. Han berättar hur de köper in råmaterial från Norge, Tyskland, England, Polen och Tjeckien och säljer till de flesta länderna i Europa, med entusiastisk röst.

Sedan år 2000 ägs företaget av Liljedahl Group och det var då namnet ändrades till Hörle Wire. Sammanlagt, med de två produktionsanläggningarna i Tyskland och Slovakien inräknat, tillverkar och förädlar företaget 70 000 ton ståltråd per år och har 150 anställda.

Jobbat i 50 år

En av dem är Göran Persson. Han har gått i sin pappas fotspår som började jobba på företaget på 30-talet. När Göran var 17 år började även han på Hörle Wire och har sedan dess älskat sitt jobb. I 50 år vill säga.

Annons

— Tiden går fort när man har roligt, säger han och berättar att omgivningen och kollegorna har varit en bidragande orsak till att han trivts så bra och alltid tyckt att det varit kul att gå till jobbet.

Jesper är mån om sin personal och har sedan han var 13 år burit med sig sin morfars ord.

— Han sa till mig "glöm aldrig vart du kommer ifrån". Jag förstod ju inte vad han menade då men jag försöker ha det med mig i mitt ansvarstagande och i mitt ledarskap.

Höjdarår

Förra året, 2016 alltså, omsatte Hörle Wire Group AB ungefär 450 miljoner kronor med en god lönsamhet. Jesper minns tillbaka på 2016 som ett höjdarår och tycker att 2017 har börjat lika bra. Han ser fram emot att rekrytera fler personer.

— Verksamheten går väldigt bra så vi behöver rekrytera flera personer. Jag hoppas att unga människor kan tycka att det här är ett spännande ställe att jobba på, säger han.

Att det småländska företaget i år fyller 100 år kommer självklart att firas och det kommer att uppmärksammas vid flera tillfällen utspridda under året, för såväl personal som kunder.

Sista dagen

Marita Asp har haft en betydande roll kring planeringen av jubileumsfirandet och har varit en trogen medarbetare under sina 47 år på företaget. I dagarna gör hon dock sin sista dag på Hörle Wire.

— Jag kommer ihåg 50-årsjubileet. Jag jobbade inte här då men jag började strax efter. 50 år kändes ju länge. Jag kommer att sakna jobbet och mest kommer jag att sakna jobbarkompisarna.

Dagen till ära kommer Marita att bjuda på tårta, vilket även Jesper kommer att göra vid olika tillfällen för att hurra för hundraåringen tillsammans med kollegorna.