De tio kvinnor som ska laga och sälja mat i saluhallen i Gislaved är alla engagerade och ser fram emot starten. En del av dem har drivit företag tidigare i sina hemländer. För andra är det första gången. Genom en företagarskola som hålls på Welands industricentrum genom Almi får kvinnorna lära sig att driva företag. Det handlar bland annat om att lära sig att skriva affärsplaner, sätta pris och bokföra.

Tong Tong Gunnarsson tycker att företagarskolan är en bra möjlighet att lära sig och att saluhallsprojektet ger henne en nystart.

– Det är bra, nu har jag chansen att skapa min framtid, säger hon.

Tong Tong Gunnarsson har bott i Sverige i åtta år. Hon kommer från Kina och är väldigt intresserad av att laga mat. Hon hoppas att saluhallen i Gislaved kommer att bli välkänd.

– Det vore bra om många känner till det så att många kan komma, säger hon.

Hon planerar att laga asiatisk mat i saluhallen.

"Jättespännande"

Annons

Amanee Manjoneh från Syrien har tidigare drivit företag och ser fram emot saluhallen.

– Det är jättespännande. I mitt hemland lagade jag mycket mat som vi sålde. Jag vill laga mat från Mellanöstern, säger hon.

Anicoé Mielvaque från Frankrike är engagerad i företagarskolan.

– Det är bra att man får lära sig att göra en affärsplan. Det är jättespännande med det här projektet. Alla är väldigt motiverade, konstaterar hon.

"Samlade under ett tak"

Lektionen börjar med att Camilla Saarinen tydligt berättar om dagens upplägg så att alla förstår. Sedan inleder Philip Serghini som är konsult och jobbar med företagarskolan åt Almi. Han håller i trådarna och lär ut hur man gör en affärsplan och vad som krävs för att driva ett företag.

– Deltagarna får lära sig om olika företagsformer, att göra en budget, bokföra och sätta pris bland annat, berättar han.

Vilka är styrkorna som du kan se med saluhallsprojektet?

– Att de här kvinnorna är samlade under ett tak. Det finns något för alla i saluhallen och det kommer att locka folk.

Saluhallen öppnar i slutet av sommaren och drivs av Gislaveds Näringslivs AB och finansieras av Västra Småland Leader.