– De är för många, de är överallt. De äter upp allt de kommer över, säger Sara-Lena Bengtsdotter Bogren, som bor på Pukgränd i Sörgården.

Hon säger att kaninplågan började för två och ett halvt år sedan. Kaninerna äter upp hennes grödor och gräver gångar i hennes rabatter och gräsmatta.

Sara-Lena Bengtsdotter är en av många på Sörgården som plågas av kaninerna.
Foto: Nils Lindgren

– Det har hänt flera gånger att marken sjunker under fötterna där de har grävt sina gångar. En kvinna sjönk ner så djupt att hennes man fick dra upp henne. Hon kunde ha brutit benet, säger Sara-Lena Bengtsdotter Bogren.

För henne och många av hennes grannar har problemet med kaninerna blivit en kostnadsfråga.

– De har till och med gnagt av kablar i vår självgående gräsklippare, säger hon.

– Kommunen måste ta problemet på allvar nu och inte vänta på kaninpesten.

Sara-Lena Bengtsdotter Bogren säger att skyddsjägare har varit ute och skjutit kaniner. Problemet är att de bara får skjuta tidigt på morgonen och sent på kvällen.

– Det var en skyddsjägare här som sköt åtta kaniner på en timme. De säger själva att kaninerna är för många och att de inte klarar det ensamma. De måste gå ihop och jaga flera tillsammans om de ska skjuta av dem.

Hon säger att hon har lagt ner massor av tid på att jaga bort kaniner från tomten, fylla igen hål med jord eller lägga tegelpannor över dem så att de inte kan grävas upp igen. Men inget av det har hjälpt.

Annons

– Vi kan inte ha det som vi har det nu. Något måste göras.

Även Skogskyrkogården i Gislaved har drabbats av kaninerna.
Foto: Nils Lindgren