— Det känns jätteroligt, också för att det inte bara handlar om prestationen utan också att jag är en förebild för yngre, säger Martina Edberg, 23-årig golfspelare från Hooks GK som i år bland annat har kvalificerat sig för spel på LPGA-touren i USA.

Som egna förebilder i yngre år nämner hon Annica Sörenstam och simhopparen Anna Lindberg. För det har inte enbart varit golf för Martina Edberg utan även truppgymnastik och simhopp - något som hon anser att han haft nytta av även i sitt golfspel.

Till unga kvinnor

På måndagen tilldelades hon ett stipendium från Majken & Rolf Grenthes stiftelse. Det handlar om ett stipendium som delas ut till en framstående kvinnlig idrottare eller ledare som är under 30 år. Stipendiesumman var i år 10 000 kronor.

Stipendiet kan inte sökas utan man måste bli nominerad av sin förening eller organisation.

Grenthestiftelsens ordförande lämnar över blommor och diplom till Martina Edberg.
Foto: Lasse Johansson

— Det var många nominerade i år. Åtta stycken och det är rekord. Förra året hade vi inte någon så då blev det inte något, säger Kenneth Lindelöf, ordförande i stiftelsens styrelse, som också består av Thore Ohlsson och Lena A Widesdotter.

Styrelsens motivering

Martina Edberg tilldelas Grenthes stipendium för sina enastående prestationer inom golfsport..

Styrelsens motivering

Martina Edberg tilldelas Grenthes stipendium för sina enastående prestationer inom golfsporten, såväl nationellt som internationellt. Genom sin målmedvetenhet och träningsvillighet har hon i år nått ett högt ställt mål, att kvalificera sig för spel på LPGA-touren i USA. Martina är en stor förebild för juniorerna och framförallt tjejerna i Hooks Golfklubb.

Annons

Nu har hon haft ett par veckors semester och i slutet av augusti bär det av till USA igen. Där väntar ett tiotal tävlingar på LPGA-touren.

Van vid att prestera

— Jag får se hur det blir. Det är svårare att klättra på rankingen än man tror. Fast jag har lärt mig att hantera stressen genom åren, säger Martina Edberg.

En press hon levde med också under sina fyra år California State University, där det gällde att prestera båda i skolan och på golfbanan. Numera bor hon i Jönköping, en stad hon tycker passar väldigt bra som utgångspunkt.

Stipendiet har tidigare delats ut sex gånger sedan det instiftades 2008. Stipendiaterna är: Michaela Arvidsson, luftgevär (2010), Jessica Manley, ledare Vaggeryds Handbollsklubb (2011), Julia Fredriksson, bordtennis (2013), Jessica Johansson, ledare Skillingaryds Gymnastikförening (2014), Rebecka Henriksson, ledare Skillingaryds Innebandyklubb (2015) och Indra Andersson, Vaggeryds Bordtennisklubb (2016).