26-åriga Martina Gustafsson från Gnosjö delade med sig av sin idé på sociala medier. Hon vill nämligen ägna sin tid i sommar åt volontärarbete.

Responsen blev enorm och tipsen på vad hon kan hjälpa till med i Gnosjö flödade.

— Det är otroligt vad mycket det finns, som man kan engagera sig i. Det jag brinner mest för att arbete med människor, säger hon och fortsätter:

— Förslag som jag tagit till mig är bland annat arbete med integration, men det föreslogs även hjälp inom kommunens äldreomsorg och barnomsorg. Det är arbete jag har erfarenhet av sedan tidigare. Kanske kommer det fler förslag med hjälp av den här artikeln, som kommer att forma hur min sommar kommer att se ut.

Svåra smärtor

Genom volontärarbetet vill Martina förutom att hjälpa andra, även hjälpa sig själv. Hon är nämligen sjukskriven sedan mer än sex år på grund av nervsmärtor och ser volontärarbetet som en möjlighet till rehabilitering.

Martina berättar att hon har konstanta nervsmärtor i båda sidor av ansiktet, tänder och ögon. I övrigt har hon även ständiga smärtor i huvud, nacke, axlar och rygg.

— Det hela handlar om centrala nervsystemet, som också ger symptom som till exempel yrsel, svaghet och illamående. Smärtan ger utmattning och jag har ett stort sömnbehov och behöver vila för att kunna fungera, berättar hon.

Annons

Under alla dessa år har hon sökt smärtlindring, varit inlagd på sjukhus i sex länder samt gjort 17 resor för att träffa olika läkare. Det har lett till flera teorier och diagnoser.

— Det är inget läkemedel som har hjälpt mig. Det var därför jag till slut bestämde mig för att lägga sökandet efter smärtlindring på hyllan och hitta livsglädje trots smärtan, berättar Martina.

Upptäckt i Mexiko

Förra året flyttade hon till Mexiko i två månader och tillbringade tiden på ett yogacenter. Martina berättar att det var där hon upptäckte glädjen i ideellt arbete.

— Jag började hjälpa till med mindre saker i den mån jag orkade och jag märkte att det gav mig själv mycket hjälp också.

Under våren har Martina börjat läsa en ettårig hälsolinje på Fristads folkhögskola utanför Borås. Även där har hon fortsatt engagera sig för andra människor och hjälpa till i den mån hon kan.

För insatserna på skolan har hon även tilldelats ett stipendium.

— Alla som går där är sjukskrivna och vi har stor förståelse för varandra och kan stötta varandra. Det har varit som en rehabilitering, jag har varit kring människor som är i liknande situationer.

Möte ger lycka

All aktivitet innebär ökad smärta och ökat behov av vila för Martina, men lyckan som engagemang och mötet med andra människor ger stärker henne.

I sommar vill Martina därför upprätthålla det ideella engagemang hon haft hittills fast på hemmaplan i Gnosjö. Hon räknar med att kunna engagera sig några timmar i veckan och flexibilitet är viktigt.

— Högsta prion är min egen hälsa och att jag ska må bra, men det ska var en win-win-situation. Jag vill hjälpa andra samtidigt som det ska hjälpa mig, säger hon.