Garantell, som ligger på Speditörvägen, är en gren på ett släktträd. Mikaels och Per-Åkes far startade tillsammans med tre bröder Hillerstorpsföretaget Troax på 50-talet och själva startade de Axelent, också det i Hillerstorp, 1990.

Fakta: Garantell

Företaget tillverkar nätväggar till förråd, rasskydd och hyllplan till pallställ, industriv..

Fakta: Garantell

Företaget tillverkar nätväggar till förråd, rasskydd och hyllplan till pallställ, industriväggar samt maskinskydd. Man säljer till de flesta länder i Europa.

Företaget har 45 anställda. En tredjedel arbetar med försäljning, två tredjedelar inom produktion och lager. Alla är stationerade i Värnamo.

Omsättningen är drygt 80 miljoner kronor.

Källa: Garantell

2001 sålde Mikael och Per-Åke Axelsson sina aktier i Axelent – för att två år senare starta ett tredje företag i nätväggsbranschen, Garantell i Värnamo.

– Vi kom på att det enda vi kunde var att lägga trådar i kryss, säger Mikael Axelsson.

Det har gått minst sagt bra. 2003 bestod personalstyrkan av bröderna själva och en säljare. I dag är man 45 personer och omsätter drygt 80 miljoner kronor.

– Det har varit en spännande resa, men det har gått snabbt, säger Per-Åke Axelsson.

Den ekonomiska krisen 2008–2009 slog dock hårt mot företaget.

– Våren 2009 tappade vi 40 procent av omsättningen och det är enda gången vi har tvingats säga upp folk. Fyra–fem personer fick lämna. Det var den tuffaste perioden under mina 25 år som företagsledare, säger Mikael Axelsson.

Tillväxt i fokus

Det tog något år att komma tillbaka, men sedan dess har företaget växt stadigt. Man har hittat nya kunder på nya marknader, nyanställt personal och byggt ut flera gånger.

Nu har man gått in i en ny stark tillväxtfas. Man ska bygga ut en fjärde gång, flytta om och frigöra plats för en ny produktionslinje.

– Det blir vår största investering. Räknar vi med att vi pensionerar en gammal maskin ökar vi kapaciteten med 20–25 procent, säger Mikael Axelsson.

Till det ska läggas stora IT-investeringar för att automatisera processerna.

I dagarna lägger man dessutom grunden för framtida utbyggnader. 7 500 kvadratmeter mark i anslutning till företaget köps in från kommunen.

– Med den marken kommer vi att kunna fördubbla våra ytor, säger Per-Åke Axelsson.

Allt under ett tak

De närmaste veckorna tänker man också utöka personalen ytterligare. Två säljare, en resemontör och två personer till produktionen är det omedelbara behovet.

Annons

Garantells säljavdelning är en historia i sig. Ända sedan starten 2003 har strategin varit att inte ha några dotterbolag eller återförsäljare. Alla säljare, liksom all produktion, återfinns på Speditörvägen – där man säljer till i stort sett samtliga länder i Europa.

– Ska man göra något så ska man göra något annorlunda, säger Mikael Axelsson och fortsätter:

– Det blir ett led mindre till kund och snabbare och bättre kommunikation. Sen handlar det ju också om kostnader.

– Nackdelen är väl att det tar längre tid att få kunden, men sen kan vi jobba närmare kunden och ge dem mer direkta och precisa svar, säger Per-Åke Axelsson.

För att undvika språkbarriärer anställer företaget helt enkelt människor från andra länder. På säljavdelningen pratas det förutom svenska bland annat engelska, tyska, spanska, italienska, franska, bosniska och albanska.

– Vi har märkt att det blir ett lyft när vi kan kundens modersmål. De blir tryggare och det är lättare att göra affärer, säger Per-Åke Axelsson.

"Olika helt enkelt"

En av säljarna är Marcos Svensson. Han har svenska föräldrar men föddes och växte upp i Santiago i Chile. Han kom till Sverige 2003 och har arbetat på Garantell i knappt ett och ett halvt år.

– Jag är svensk på utsidan men har lite latinomentalitet, säger Marcos Svensson och beskriver en kulturell skillnad:

– I Sydeuropa är det inte lika noggrant planerat som här. Eller man har en struktur fast på ett annat sätt än vad vi är vana vid här. Det är inte som att sälja till Tyskland där man beställer och köper. Man är olika helt enkelt och det är bra att ha med det i beräkningen när man säljer.

Sofia Fernández Caparrós – som kommer från Carboneras i spanska Andalusien – nickar instämmande:

– När jag ringer ett spanskt företag säger de "åh, vad du pratar bra spanska". "Javisst säger jag, jag är spanjor". De tar det superpositivt och de kan direkt förstå vad samtalet handlar om, säger Sofia Fernández Caparrós, som kom till Sverige för ett år sedan och som har varit anställd på Garantell i fyra månader.

Kevin Hoferer är från Colmar i Alsace i östra Frankrike. Staden ligger nära den tyska gränsen och Kevin pratar både franska och tyska. Dessutom bra svenska – Kevin Hoferer fick ett stipendium hemma i Frankrike till ett års studier utomlands och han hamnade i Umeå.

För sex månader sedan blev han en kugge i Garantells säljavdelning.

Hur är det att sitta i Värnamo och sälja till Frankrike?

– Åh, du vet, fransmän … det är lite komplicerat. De är så dåliga på engelska och därför är det så viktigt att vi kan prata franska med dem. Det går jättebra, säger Kevin Hoferer.

Han trivs utmärkt i Sverige.

– Här finns mycket fin natur och inte så mycket betong och här är lugnt. Det är en dröm.