Den mardrömslika historien om läraren som utsattes för mobbning och köptes ut av kommunen, är väldigt lik det aktuella fallet med undersköterskan, som känt sig mobbad av flera chefer (VN 3/10). Anita Wallstedt på OMM har följt dem båda och vet att det finns många liknande berättelser.

— Jag svarar i telefon varje vecka med människor som är drabbade. Jag har precis avslutat ett fall i Vingåker med precis samma historia som undersköterskan.

— De har ingen chans till att någon bryr sig eller lyssnar på att de har blivit syndabockar i urusla arbetsorganisationer med dåligt ledarskap.

Flera smällar

— Att arbetsgivaren förnekar är inte förvånande, säger Anita Wallstedt.

— Det är skrämmande hur arbetsgivare behandlar sin personal. De har ju arbetsmiljölagen att följa, men ingen bryr sig.

— För de drabbade blir sedan facket nästa smäll. Man får ingen hjälp. I 95 procent av alla fall jag känner till har facket inte ställt upp, konstaterar hon som under de senaste 18 åren mött 689 drabbade, varav merparten offentliganställda kvinnor.

Hjälp finns

Annons

Vem ska hjälpa dem? I bästa fall hittar de drabbade på något sätt fram till organisationer som OMM, som kan leda dem vidare. Då kan till exempel få till en opartisk utredning via Arbets- och miljömedicin vid universitetssjukhuset i Linköping, precis som undersköterskan i Värnamo.

— Men jag har mött socialchefer som sagt att det varit de mest partiska utredningar de sett, vilket innebär att de alltså ogiltigförklarar hela AMM:s kompetens.

Både läraren och undersköterskan i Värnamo fick också tack vare stödorganisationer hjälp att hitta advokat att föra deras talan.

Systemfel

— Det är förtvivlade människor jag får ta hand om. Många säger att de inte orkar leva längre.

— Jag får tala om att det inte är fel på dem. Det är ofta initiativrika, duktiga, trevlig, påhittiga, aktiva människor, sådana man borde värna om.

— Det är fel i systemet. Så fort sånt här händer borde Försäkringskassan ha en krishanterare som går in.

OMM slåss dessutom för att få till en ny paragraf i brottsbalken, som gör mobbning kriminellt.

— Då blir det inte mer offer, säger Anita Wallstedt.

OMM