För andra året i rad reser den mobila turistinformationen runt i kommunen för att stå till förfogande för besökare som vill ha råd och hjälp. När tidningen träffar dem befinner sig turistinformatören Ernad Mehinagic på Hylténs industrimuseum, tillsammans med feriearbetaren Yusuf Mohamed, som är inne på sin andra vecka.

– Jag tar emot besökare när de andra guidar. Mest kommer det folk från Tyskland, Danmark, Frankrike och Nederländerna och så svenskar då, berättar han, medan Ernad guidar ett gäng besökare på engelska inne i fabrikslokalerna.

Läs mer: Lyckad turistsatsning sätter igång igen

Läs mer: Turistbyrån i Gnosjö går i graven

Kartor och toaletter

Totalt finns det två sommaranställda turistinformatörer som, tillsammans med olika feriearbetare, svarar på frågor och ger tips till besökare.

– De behöver kartor och frågar efter toaletter. När vi är på Store Mosse brukar de fråga om hur långa rundorna är, säger Yusuf.

Annons

– Vad de frågar om beror mycket på vilket ställe man är på. Nu när det är varmt frågar de ofta efter badplatser, berättar Ernad när guidningen är avslutad och besökarna drar sig mot den lilla butiken vid ingången.

"Bästa tillfället"

Samtidigt befinner sig turistinformatören Kenny Nguyen på Töllstorps industrimuseum. Han och kollegorna turas om att åka till olika platser med den mobila turistinformationen. Under förmiddagen var Ernad och Yusuf på Store Mosse. Andra platser som de besöker är exempelvis Flatenbadet, Isaberg och våffelcaféerna i Åsenhöga och i Marieholm.

– Här på Töllstorp finns det en info point, så då tar jag inte fram bordet, förklarar Kenny och berättar att han funderar på att förflytta sig till High Chaparral senare under eftermiddagen:

– Jag tycker att det är bra att träffa dem när de går ut från parken. Kanske frågar de efter närmaste affär, en camping eller badplats. Jag tycker att det bästa tillfället är att träffa turisterna när det passar dem.

Töllstorps industrimuseum är en av platserna som den mobila turistinformationen besöker regelbundet. Fr. v. Ingemar Lundberg, ordförande i hembygdsföreningen, Felix Gustafsson, vandrarhemsansvarig och guide, Kenny Nguyen, turistinformatör, och Johan Knutsson, guide.
Foto: Hanna Eklöf

Kommer närmare turisterna

Han tycker att den mobila turistinformationen är ett bra koncept:

– Jag tycker att det är bättre, för man kommer närmare turisterna. Det är vi som tar det första steget, istället för att de ska komma till oss.

Förra året arbetade han som feriearbetare på den mobila turistinformationen och det gav mersmak, berättar Kenny.

– Jag tyckte att det var kul att lära känna fler personer och vara ute på besöksplatserna. Det är kul när turisterna kommer fram och frågar vad man rekommenderar och att man kan hjälpa till. Detta var ju ett helt perfekt jobb.