Det ska ha varit vid en kontroll polisen hade som mannen promenerade förbi och bad om att få blåsa, för att testa sig.

Resultatet chockade polisen.

– Det högsta jag varit med om att vi tagit in är en person med 3,8 promille innan, säger Sven-Erik Thyr på polisen i Ljungby.

Den högsta uppmätta promillen någonsin ska ha varit en lastbilschaufför som greps för rattfylla i Litauen, han hade då 7,72 promille. I Sverige går gränsen för rattfylleri vid 0,2 promille och för grovt rattfylleri 1,0 promille. För någon med en normal alkoholkonsumtion är det dödligt med 4,0 promille.

Enligt en undersökning från 2013 från centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, uppfyller ungefär sex procent av Sveriges befolkningen kriterierna för alkoholberoende. Hur mycket påverkan alkohol har på kroppen är beroende av till exempel kroppsstorlek, ålder och alkoholvana.

För den som har problem med alkoholen går det att ringa Alkohollinjen för att få stöd. Alla som ringer till Alkohollinjen är anonyma och deras nummer är: 020-84 44 48. Det går även att boka in en tid på vårdcentralen för att få hjälp med sina problem.

Effekt beroende på promillenivå

Enligt Drugsmart, som är en ideell förening som arbetar med att informera om alkohol- och na..

Effekt beroende på promillenivå

Enligt Drugsmart, som är en ideell förening som arbetar med att informera om alkohol- och narkotikamissbruk och även hjälpa de med missbruksproblematik, så upplevs promillehalterna så här av en vuxen person med normal tolerans mot alkohol:

0,2 promille - Personen får en känsla av värme. Den känner sig avslappnad, glad och pigg. Självkritiken minskar, men det blir svårare att känna lukt, smak och smärta. Personen får även sänkt koordination och reaktionshastighet.

0,5 promille - Personen känner upprymdhet och hämningarna minskar. Den får även sämre precision och reaktionshastighet. Även uppmärksamheten, koncentrationen och förmågan att ta in information minskar. Det välbefinnande som alkohol ger är som störst innan du överstiger 0,55 promille enligt forskning.

0,8 promille - Personen kan bli högljudd då hörseln blir nedsatt. Den får överdrivna eller yviga rörelser och långsamma reflexer. Den får dålig koordination, sämre synförmåga, överdriven självsäkerhet och eventuellt omdömeslösa handlingar.

1,0 promille - Talet blir sluddrigare, personen får svårt att gå och muskel- och kroppskontrollen försämras. Personen blir även känslosvall.

1,5 promille - balansen och koordinationen blir starkt påverkade. Gången blir raglande och personen har svårt för reflektion och självkritik. Personen riskerar även att få känsloutbrott med aggressivitet eller plötsliga gråtattacker. Den riskerar även att kräkas.

2,0 promille - Personen har svårt att gå utan stöd och har svårt att vara upprätt. Personen ser dubbelt och kräks.

3,0 promille - Personen uppfattar inte längre vad som händer, den är trött och kan eventuellt somna.

4,0 promille - Personen blir medvetslös och får mycket långsam andning med risk för andningsförlamning. Det finns även en stor risk att personen dör av alkoholförgiftning.

Annons