31 band från 4 divisioner framträdde på stora scenen på Arken under Svenska brassbandsfestivalens två dagar. Störst publik drog den stora galakonserten som hölls på lördagskvällen och lockade cirka 1000 personer.

– Det är maffig och klangfull musik. Bara mässingsinstrument och slagverk och mycket teknik, säger Olof Forsberg på Svenska Brassbandsförbundet.

Det låg en god och familjär stämning i luften när Värnamo Nyheter besökte festivalen under fredagskvällen.

– Det var ett väldigt lyckat arrangemang. Allt har fungerat väldigt bra och vi klarade att hålla tidschemat på minuten, säger Olof Forsberg.

Annons

Solna Brass kammade till slut hem tävlingen och utsågs av en enhällig domarkår till svenska mästare i brassband. I en tävling med tuff konkurrens i toppen var det spännande ända fram till slutet när det var dags att läsa upp namnet på vinnarna.

Det vinnande brassbandet spelade upp ett avancerat stycke och med bra klang, balans och intonation inom bandet räckte det till slutseger.

– Det var väldigt jämnt i toppen. Jag hade tre favoriter som alla var väldigt duktiga.

Olof Forsberg var extra glad över den fina responsen som man har fått från utländska besökare.

Ingen annanstans har ungdomar en så central plats i arrangemanget som på Svenska brassbandsfestivalen.

– Vi har gett ungdomarna de bästa platserna längst fram på konserterna. De ska känna att det är de som kommer att stå där om några år.