– Här är alla glada och mobbning är inget stort problem. Om det hade varit en monsterskola så hade ju inte eleverna satt sin fot här, slår Johan Harryson fast.

I måndags gjorde Johan Harryson sin första arbetsdag som verksamhetschef för den privata internatskolan Lundsberg i Storfors i Värmland.

Han är huvudansvarig för hela verksamheten på Lundsberg.

– Kul, det här är ett förbaskat spännande jobb, säger Johan Harryson, som går direkt från ett jobb som chef för gymnasieförvaltningen i Växjö kommun.

Johan Harryson kommer från trakten av Linköping, men 1998 flyttade han till Värnamo och blev rektor för högskolan på hemmaplan i GGVV.

Sedan väntade ett jobb som organisationschef på Finnvedens gymnasium i Värnamo och han var även rektor på Gnosjö Kunskapscentrum. Johan Harryson bor fortfarande kvar med sin familj i Värnamo.

Bara positiva minnen

Han känner Lundsberg väl. Från 1984 till 1987 var han elev på Lundsberg och 2013 satt han i styrelsen för skolan.

Själv har han bara positiva minnen av sin studietid på Lundsberg. Han kan inte minnas någon mobbning eller pennalism.

– Vi hade så förbaskat kul med varandra. Idrott var den stora biten för mig. Jag utövade idrott varje dag i veckan, men det är blandningen av skola, fritid, idrott och elevhem som är så speciell, minns Johan Harryson.

– Den känslan måste man själv ha upplevt. De som uttalar sig illa om Lundsberg har inte varit på plats själva, menar han.

Många har nog en helt annan bild av Lundsberg. De senaste åren har det berättats i media om allvarliga missförhållanden på Lundsberg.

Annons

Yngre elever ska fostras av äldre elever och tvingas göra tjänster åt sistaårseleverna och våld och övergrepp mellan eleverna ska förekomma.

Brändes med strykjärn

Förra hösten stängde Skolinspektionen skolan på grund av misstänkt pennalism, stängningen hävdes sedan. Man gjorde även en polisanmälan.

Två yngre elever ska ha bränts med strykjärn av andra elever vid en nollningsritual.

– Det var några ungdomar som totalt gjorde bort sig, men skolan har jobbat otroligt för att det inte ska upprepas, understryker Johan Harryson.

– Och jag ska stoppa in mina egna idéer i det här arbetet också. Jag måste ju vara ett föredöme varje sekund, och visa respekt och vara ödmjuk.

I samband med att media granskade Lundsberg och Skolinspektionen stängde skolan, hoppade Johan Harryson av sitt styrelseuppdrag på Lundsberg. Hela styrelsen avgick med tiden.

– Jag var gymnasiechef i Växjö då och de tyckte att det var ett problem för Växjö kommun att jag satt i styrelsen för Lundsberg.

– Jag kan förstå att de tänkte så med den information de hade då, säger Johan Harryson.

Svartmålning

Han tycker att media har svartmålat skolan.

– Men det är den politiska stämningen som är sådan. Det finns politiska intressen av att stänga internatskolorna, anser Johan Harryson.

– Det finns säkert elever som gått på Lundsberg och som inte mått bra. Men jag upplever inte att mobbning eller pennalism är ett större problem här än på andra skolor.

Fantastisk skola

Nu kommer Johan Harryson till en skola med bara 170 elever och 75 anställda.

– Man kommer så nära eleverna och medarbetarna på Lundsberg. Vi har en lärarkår som finns till hands hela tiden för eleverna.

– Lärarna hjälper eleverna med läxorna även efter skoltid om eleverna vill det. Lundsberg är en fantastisk skola, slår han fast.