Vid EU-valet 2014 fick SD 9,7 procent av rösterna och fick därmed två av Sveriges totalt tjugo mandat i parlamentet. De två mandaten gjorde att det var toppnamnen från länet som fick representera SD i EU-parlamentet.

När SD nu utvärderar de fem åren och börjar dra i gång kampanjen inför EU-valet den 26 maj så verkar det som att de är särskilt nöjda med Peter Lundgrens insatser. Från att ha varit tvåa på listan 2014 blir han nu i stället partiets förstanamn. Kristina Winberg som var etta på listan för fem år sedan har visserligen chansen att få nytt förtroende i Bryssel, men det blir tveklöst svårare då hon nu i stället är uppsatt på fjärde plats på vallistan.

På andra plats har Sverigedemokraterna valt Jessica Stegrud från Höllviken i Skåne och på tredje plats den tidigare kristdemokraten Charlie Weimers från Hammarö i Värmland.

Charlie Weimers offentliggjorde några dagar före riksdagsvalet i höstas att han lämnade Kristdemokraterna för att i stället ansluta sig till Sverigedemokraterna. Mellan 2014-2018 arbetade Charlie Weimers som stabschef för KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson.

Annons

På plats nummer fem på SD:s lista finns ytterligare ett känt ansikte från Jönköpings län. Det är Johan Nissinen från Värnamo som satt i riksdagen för partiet mellan 2014 och 2018, men fick inte nytt förtroende av partiet inför nästa mandatperiod. I höstas blev han invald i regionfullmäktige, men valde att avsäga sig platsen för att i stället satsa på studier och kommunpolitiken i Värnamo.

Eu
Val