Varje år i januari bjuder Galleri Hörle slott in till medlemsutställning.

– Det är ett jättestort intresse. I år är det en tredjedel av medlemmarna som ställer ut, berättar föreningens ordförande Berit Davidsson.

För att bli medlem krävs inte att man håller på med konst i någon form, utan det kan räcka med att man hyser ett intresse för konst.

– Ja, absolut! Man kan vara som jag också, som bara har målat två tavlor, säger Berit och skrattar.

Gick på Konstfack

Många av utställarna har varit med sedan föreningen bildades 1999, men det tillkommer stadigt nya medlemmar. En av de som debuterar i år är Louise Eek som flyttade från Värnamo för 22 år sedan för att utbilda sig.

– Tanken var att bli bildlärare. Fast först tänkte jag bli keramiker, men efter 24 koppar var det inte så kul, säger Louise med ett skratt.

Annons

Hon blev inte bildlärare heller, utan hon fick jobb på Ikea i Jönköping efter ett år på folkhögskola och fyra år på Konstfack.

Målat har hon alltid gjort för att det är roligt, men det har varit ett nöje hon behållit för sig själv. När hon nu fick ett medlemskap i Galleri Hörle slott av sin mamma och en inbjudan till att delta i medlemsställningen, så tänkte hon ”varför inte?” och tackade ja.

– Jag har länge velat testa att ställa ut, men aldrig vågat. Så just nu känns det jätteskönt att jag tagit steget.

”Bella” har fått ett vin

Varje utställare får skicka in två bidrag. Louise har med två akrylmålningar. En föreställer en rostig gammal bil som hon fotograferade vid ett tillfälle.

– Just nu är jag inne på bilar och rost, säger hon och skrattar.

En annan av årets debutanter är Dan Stille. Förra året blev han uttagen till Liljevalchs vårsalong med sina ”bellor”, och i år är det Hörle. Varje slangbella gör han i 15 exemplar, men nu har ”bellorna” fått en något oväntad tillökning och det i form av vinet Bella Sunrise.

– För några år sedan var jag på besök hos Sandahls vingård i Ungern och då hade jag med mig en ”bella” som present.

Något förvånad blev han för någon månad sedan när han upptäckte sin ”bella” på en etikett på en vinflaska.

– Men det är verkligen jätteroligt.