Sent på lördagskvällen möts Värnamobördige Annie Lööf och Jimmie Åkesson på nytt, i en enskild valduell i Expressen TV. Då ska debatten särskilt handla om migration.

Det var under fredagskvällens tv-debatt i SVT mellan samtliga partiledare som det hettade till mellan de två efter att Jimmie Åkesson sade så här om utrikes födda som har svårt att få jobb:

– Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och det är klart att då är det svårt att få jobb. Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk.

Det fick Annie Lööf att slå näven i bordet. I en intervju med TT på lördagen säger Annie Lööf att hon är besviken över att inte fler av de andra partiledarna under fredagens debatt valde att markera mot Jimmie Åkessons uttalande.

Annie Lööf talade under lördagen på Sergels torg i Stockholm.
Foto: Jessica Gow/TT

– Jag tycker att det är ett horribelt uttalande som Jimmie Åkesson sade och jag bemötte det med kraft. För det behövs politiska ledare som står upp för anständigheterna och markerar, säger hon.

Jimmie Åkessons uttalande ledde även till att SVT efter fredagens sändning valde att ta avstånd från det han sagt. Sverigedemokraterna sågar SVT:s agerande.

– Det som skedde i går är en skandal. Det är inte SVT:s roll att lägga sig i en politisk debatt och ta ställning till ett politiskt parti, sade Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

SD säger att de kommer att anmäla SVT:s agerande till Granskningsnämnden för radio och tv och väljer nu att bojkotta intervjuer med SVT-journalister under den avslutande delen av valrörelsen. Jimmie Åkesson bekräftade för Expressen på lördagskvällen att han vägrar att tala med SVT fram till att valet är avgjort. Däremot tillåts SVT fortfarande att bevaka Sverigedemokraternas valvaka på söndagen, men kommer att få göra intervjuer med andra partiföreträdare än Jimmie Åkesson.

Annons

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll torgmöte på Kungstorget i Göteborg på lördagen. Efteråt vägrade han att prata med SVT efter turerna kring hans uttalande under partiledardebatten på fredagskvällen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Från SVT:s sida försvaras avståndstagandet.

"Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar," skriver SVT:s vd Hanna Stjärne i ett skriftligt uttalande.

Public service-tv i Norge och Danmark stämmer dock inte in i SVT:s bedömning. Danska DR samt norska NRK och TV2 hade inte tagit avstånd ifrån ett sådant uttalande från en politiker.

– DR (Danmarks Radio) är inte media som har förhållningssätt till uttalanden eller politiska åsikter. Vi tycker inte något. Därför är politikernas uttalanden en fråga mellan de andra politikerna och väljarna, säger DR:s nyhetschef Thomas Falbe till TT.