Vad har beteendevetare, fysiker, konstnärer och en professor i teoretisk filosofi gemensamt?

– Det är olika discipliner som har en sak gemensamt: att de gillar att jobba med ljus, sa Elna Svenle, museichef på Vandalorum. Hon fortsatte att berätta om workshopen som ska resultera i utställningen "Ljus är en rättighet!" på Vandalorum nästa sommar.

– Vi har fyra grupper samlade som har olika kompetens, ingångar och förutsättningar när det kommer till ljus, sa hon, medan det jobbades för fullt med miniatyrmodeller av Vandalorumlador med papper, lim och snöre.

Att tänka utanför boxen

Annons

– Jag har fått öva mig att tänka utanför boxen. Ljus handlar om design, arkitektur, konst. Men ljus är också ett mysterium, säger Värnamosonen Johannes Lindén, som numera bor och arbetar i Danmark. Som fysiker vid Danmarks tekniska universitet har han en vetenskaplig syn på ljus, men berättar också om ett annat sätt att se på det.

– Jag ser att vi använder för mycket ljus. Vi måste vila synintrycken, säger han, och demonstrerar sitt förslag till den kommande utställningen: en camera obscura. Tanken är att bilden från utställningen ska projiceras genom ett litet hål till ett avskilt mörklagt rum, så att de som befinner sig i ett avskilt rum ska få en projektion i realtid av det som sker på andra sidan, dock en spegelvänd sådan.

Nordbor och ljus

– Det är ett roligt fysikaliskt experiment, säger han och berättar om nordbornas speciella förhållande till ljus, med långa solnedgångar, enorma färgtemperaturer och norrskenet.

– Vi har en fördel av att vi kan uppleva ljusets förändringar så tydligt, sa Malin Alenius som arbetar som ljusdesigner. Hon byggde tillsammans med konstnären Aleksandra Stratimirovic på en modell av en lada som förhoppningsvis skulle bli helt eller delvis representerad under utställningen nästa sommar.

– Det är inspirerande att arbeta tillsammans med människor och komma fram till något, sa hon.