Chipp efter chipp, putt efter putt. Så kan hon stå och hålla på i timmar, Lina Boqvist. Isabergs golfstjärna tränar sju, åtta timmar varje dag på golfbanan.

FAKTA: Lina Boqvist

Ålder: 26 år.

Hemmaklubb: Isabergs GK.

Bor: Gislaved.

Kommer från: Gislaved.

Främsta meriter: 3:e ..

FAKTA: Lina Boqvist

Ålder: 26 år.

Hemmaklubb: Isabergs GK.

Bor: Gislaved.

Kommer från: Gislaved.

Främsta meriter: 3:e plats på Europatouren, 7:e plats i Ladies European Thailand Campionship, SM-guld.

— Det enda sättet att bli bra på golf är att nöta samma saker hela tiden. Det finns så grymt många olika slag som man måste träna på och det kan ta flera månader att få bollen lite mer åt vänster på ett utslag exempelvis, säger Lina Boqvist, som just nu befinner sig på Isabergs golfklubb för att koppla av ett tag.

— Jag har väl drygt 200 resdagar per år, så man är ju inte hemma så ofta. Det är väldigt skönt när man väl är hemma i lugnet.

Lina Boqvist började spela golf när hon var sex år. Det var hennes föräldrar som tog med henne ut på golfbanan för första gången.

— Mina föräldrar spelade mycket golf när jag var liten. När de inte hade någon barnvakt så tog de med mig ut på golfbanan och det var på den vägen jag kom in i sporten. Från början var det urtråkigt, men när jag blev runt sex år så blev det lite mer på riktigt och då började jag verkligen tycka att det var roligt.

Många idrotter

Redan som 12-åring påbörjade Lina sin stora satsning mot golfeliten. Samtidigt spelade hon även volleyboll, fotboll och badminton.

— Fotboll och badminton slutade jag med ganska snart, men volleyboll höll jag på med tills jag tog studenten. Jag spelade faktiskt med Gislaved i elitserien ett tag, men insåg väl till slut att jag hade bättre förutsättningar i golf. Jag var lite väl kort för volleyboll egentligen.

Efter studenten var det alltså golf som gällde till 110 procent, då gick Lina över till proffs och började spela på Sveriges proffstour. Efter två år tog hon ytterligare ett steg och gick över till LET Access, som är Europatourens undertour.

— Många av mina golfkompisar valde att åka till USA och gå på golfcollege, men jag kände att det inte var min grej. Jag trivdes så himla bra hemma i Gislaved så jag körde mitt egna race istället.

Annons

Efter två år på LET Access fick hon till slut ett fullkort till Ladies European Tour, där hon håller till idag. Förra veckan var hon iväg på sin andra Ladies British Open.

— Jag kvalade mig in genom Scotish Open veckan innan. British Open är en av de fyra största tävlingarna man kan spela, så där får man verkligen mäta sig med de största världsstjärnorna. Jag missade cutten i år, men på Scotish Open spelade jag verkligen på topp även om det regnade och blåste hela tävlingen och slutade på en trettondeplats.

Kval till LPGA

I mitten av oktober ska Lina spela kval till Ladies Professional Golf Association, golfens finrum, i Florida.

— Det är första gången jag ska kvala in till LPGA. Det är tre kvalrundor, men i och med att jag är rankad bland de topp 300 bästa i världen så slipper jag den första rundan. Jag kände att det är dags att ta nästa steg i karriären snart. Spelet har fungerat bättre och bättre det senaste.

Trots att Lina är proffs på heltid och spelar på europatouren är hon långt ifrån nöjd.

— Det kommer bli väldigt tufft och det är en lång väg till LPGA. I år ska jag spela mest för att lära mig, sedan blir det nästa steg i karriären att försöka ta sig till LPGA, som är mitt stora mål. Man ska spela som bäst när man är runt 35 så jag känner absolut ingen stress.

Du spelar golf på heltid, får resa mycket och hålla på med det du brinner för. Livet som golfproffs låter ganska härligt?

— Proffslivet är verkligen inte så glamouröst som alla tror, förutom för den absoluta världstoppen möjligtvis. Det ligger sjukt mycket slit bakom det med massa resande och hotellnätter hit och dit som blir tråkigt i längden. Det kan vara väldigt långa dagar ibland, även om man får spela på många fina banor och se massvis med länder. Men jag trivs väldigt bra med det än så länge.

Vilken är den finaste av alla golfbanor du har spelat på?

— Helt klart Kingsbarns i Skottland, där vi spelade British Open förra veckan. En fantastisk bana med havsutsikt på vartenda hål.

Lina Boqvist har spelat för Isaberg hela sitt liv, med undantag för ett år då hon tillhörde A6 golfklubb.

— Isaberg betyder väldigt mycket för mig och kommer alltid att göra. Det är en fantastisk anläggning med två fina banor och bra träningsområden som jag skulle ranka bland toppen i Sverige.