Häktningen och det väckta åtalet reflekterar den gamla sanningen att kriminalitet bäst bekämpas om man slår till mot ledarskicket och mot dem som innehar för "verksamheten" vitala tillgångar som vapen eller narkotika. Det är därför som polisens arbete bör ses som en framgång.

Relaterat: Polisen om kokain-fällan: Så kunde de lura Bandidosmannen

Värnamos kriminalitet har blivit en ovälkommen "följetong" som länsborna tvingats leva med vare sig de vill eller inte. Nu handlar det om narkotika och illegala vapen. Det är inga jaktvapen som det rör sig om utan gevär och pistoler som troligtvis härrör från den internationella marknaden. Dessutom är det inte förvånande om det handlar om ett kriminellt nätverk med internationella kontakter eftersom vapenhandel till sin natur är gränsöverskridande.

Det är en lång väg att gå från åtal till fällande dom och detta ska därför ses som en delseger. Polisen har gjort sitt jobb och kunnat ringa in några av dem som gjort Värnamo till en otrygg plats för den stora majoriteten av laglydiga människor som faktiskt bor här. Ett steg i rätt riktning för en ort som för bara några år sedan var känd som en lugn småstad.

Förhoppningsvis ger detta ytterligare tips som gör att flera av de kriminella kan kartläggas och lagföras och i slutändan kan man besegra kriminaliteten i Värnamo. Men det är en lång väg dit och tills dess får man vara glada för de framsteg som polisen gör. Nu återstår mycket arbete för det kommer ta tid att stoppa kriminaliteten i Värnamo. Ett arbetet som inte bara gäller illegala vapen. Men det tål att upprepas att detta är en delseger för tisdagens pressträff visar att den organiserade brottsligheten går att bekämpa när polisen får göra sitt jobb.

Annons