Strax innan klockan 04 natten till onsdagen fick SOS samtal om en trafikolycka på riksväg 40 där en lastbil åkt i diket mellan Axamo och Lomsjön, i riktning mot Jönköping.

– Det är en trailerdragare. Bilen är i diket men släpet blockerar hela vägen, sa Fredrik Hensegård, räddningstjänstens ledningsoperatör, vid en inledande kontakt.

Polis och räddningstjänst larmades till platsen där olyckan skett. Under två timmar var det totalstopp i trafiken men vid 06 var vägen öppen igen. Lastbilen bärgades från platsen men ingen person kom skadades i samband med olyckan. Enligt räddningstjänsten var det halt och moddigt på vägen men orsaken till olyckan är okänd.

Uppmanar till försiktighet

Christer Sjöstedt, ansvarigt befäl på räddningstjänsten, berättar att det är väldigt halt i hela länet.

– Nu är det riktigt halt och besvärligt. Det är vitt på flesta vägar och moddigt. Den här blötsnön blir väldigt hal, säger han.

Under natten har räddningstjänsten i länet dock bara haft ett larm om trafikolycka på grund av halka. Christer Sjöstedt menar att det kan vara en fördel att snön lägger sig på marken.

– Då ser folk att det är vitt på vägarna och man förstår då att det kan vara halt och tar det då försiktigt, säger han och fortsätter:

– Det man ska tänka på är att sänka farten och hålla avstånd i första läget. Sen uppmanar vi att man ska ta det väldigt lugnt, men det ska man alltid göra.

Annons

Även polisen uppmanar folk att ta det försiktigt i trafiken.

Senare under morgonen inträffade ytterligare en olycka i Jönköping, på Rosenlund. Räddningstjänsten berättar att två bilar ha gått ihop och att en person fick föras med ambulans till sjukhus.

Polisen uppger att mannen som fick föras till sjukhus är i 25-årsåldern och kunde förhöras innan han transporterades till sjukhus. Den andra föraren, en man i 35-årsåldern, är misstänkt för trafikbrott. Anledningen är att mannen inte ska ha iakttagit väjningsplikt.