För tio år sedan var Karolina Lindroos delägare i Arabusta, ett kafé som framför allt blev känt tack vare sitt kaffe- och chokladsortiment men de sålde även lakritsrot och det är dessa som är roten till Karolinas debutbok, barnboken Lakritspojken. Boken är i första hand en saga men den handlar också om varifrån lakrits kommer, nämligen lakritsroten.

– Ja, det var lakritsrötterna som triggade fantasin. De ser ju så roliga ut, säger Karolina.

Inte lätt hela tiden

Redan då skrev hon ner en historia om en lakritspojke med tanken var att skriva ihop en bok när hon fick tid till det, typ under mammaledigheten. Nej, så blev det förstås inte och i dag skrattar hon åt hur naiv hon var inför det första barnets födelse. Därför dröjde det nästan tio år innan idén förverkligades. Däremellan har systern Kristina hunnit ge henne en skrivarkurs med inriktning på barnböcker, i julklapp. Där fick hon en hel del tips om vad man ska tänka på när man skriver en barnbok, exempelvis hur många stavelser man bör använda till olika årskullar.

Annons

– Man ska ju inte tro att det är lätt att skriva bara för att den är lätt att läsa.

Fast som den lärare hon är så vill hon ändå att boken ska ge en viss utmaning.

– Med lärarögon så vill jag inte att det ska vara lätt hela tiden så jag petar in lite svårare ord här och där för att öka ordförståelsen.

Crowdfunding

Så var det då det här med illustrationer, en barnbok måste ju ha sådana. Hjälpen kom från lite oväntat håll, nämligen systern Kristina som numera bor i Bollebygd och som målar en del på fritiden.

Nu håller maken Jonny på att lägga sista handen vid redigeringen innan boken går i tryck. Förhoppningen är att den ska finnas klar innan bokmässan i september. För att ge boken lite större spridning och få hjälp med tryckkostnaden så har Karolina startat en crowdfunding men oavsett om den lyckas eller inte, så kommer det att bli en bok.

Vad har du fått med dig för erfarenhet från det här projektet?

– Tja, det tog ju tio år, säger hon och skrattar. En bok är inte något man bara spottar ur sig.