På riksväg 26 mellan Smålandsstenar och Gislaved kan man se skylten som signalerar att det är dags att svänga av till Västbo Hundhall. En stor och gammal lindallé omfamnar den kringliga vägen som leder till gården som bär namnet Isaberga, som ligger idylliskt på en grön kulle. När man väl är framme möts man av en anrik ladugård från 1885 och där inhyses hallen för hundträning.

Vid den stora parkeringen invid ladugården kan man stöta på entusiastiska Johanna Claesson och hennes hund, Floyd som är en busig och glad tvåårig jaktlabrador. Det är Johanna som driver hallen för hundträning och hon kunde starta upp sitt projekt med hjälp av så kallat Ledd Utveckling – Leader, landsbygdsutveckling genom EU-stöd.

– EU-stödet är ett engångsbelopp som betalas ut när man genomfört projektet och har fått godkänt. Vi slutredovisade strax efter att vi haft vår invigning och stödet gjorde att vi kunde genomföra en del av investeringarna för att starta projektet, berättar Johanna.

Ett av kraven i företagsstödet är att merparten av utgifterna betalas av projektägaren, i detta fallet minst 60 procent.

Ger möjligheter

Leader står för ”samverkande åtgärder som verkar för att utveckla landsbygdens ekonomi” och är en utvecklingsmetod som har funnits inom Europeiska unionen, EU, sedan början av 1990-talet. Tanken är att ekonomiskt stöd från EU ska underlätta för entreprenörer, organisationer, föreningar samt myndigheter som vill starta en verksamhet som gynnar den lokala bygden. Det är Jordbruksverket som står för bedömningen av projektet. Sverige är indelat i en rad olika så kallade leaderområden med egna lokala kontor.

Annons

De som exempelvis verkar i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd eller i Jönköping och som vill söka ekonomiskt stöd vänder sig till Leader Västra Småland som har sitt kontor i centrala Gnosjö. Det var där Johanna fick bland annat vägledning och hjälp med att sälja in sin idé och för att skriva ansökan.

Mycket arbete

– Det är mycket arbete med att lämna in en bra presentation och en realistisk budget som ska hålla. Du måste tänka på allt och lite till, säger Johanna, som berättar att hon la mycket tid på att få ihop alla papper för att bli godkänd med sin idé.

Men hon är väldigt tacksam för all hjälp och stöd hon fick av sin kontaktperson, Sofia Skörde, på Leader Västra Småland i Gnosjö.

Den stora ladugården användes till mjölkproduktion fram till 2000 ungefär, sedan har den i princip stått oanvänd, vilket Johanna och hennes familj tyckte var onödigt.

– Vi började fundera på att byggnaden hade varit perfekt för en träningslokal för hundar, men tanken var först lite på skämt.

Men idén sjönk in och blev till verklighet 4 november förra året då hallen slog upp sina portar, efter att Johanna fått beviljat ekonomiskt stöd och ladugården hade renoverats och byggts om.

– Vi hade tur med vädret när vi väl öppnade hallen. Det var kallt och blött ute och många som tränar med sina hundar ville göra det inomhus istället. Så starten blev bra för verksamheten.

Hallen är stor, 12 gånger 34 meter och är ett modernt träningscentrum med allehanda träningsutrustning som behövs för att träna hund.

– Vi lade in ett matting-underlag, vilket var en av de större kostnaderna som stödet fick täcka, berättar Johanna.

Matta underlättar

Matting är en matta som underlättar för hunden vid träning i bland annat agility då den minskar risken för skador.

Johanna har flera samarbetspartners inom branschen. Bland annat finns det möjlighet för olika sorters massage och terapi för hundar på Västbo Hundhall.

– Vi anordnar även en rad kurser i bland annat olika träningsformer, valp- och unghundskurser för både sporthund och jakthund.

På så sätt har den gamla anrika ladugården, uppe på den gröna kullen, mellan Smålandsstenar och Gislaved, blivit en mötesplats för hundentusiaster.

– Många stannar kvar och sitter och umgås i vårt stora fina fikarum, vilket gläder mig, säger Johanna glatt, som tror på sitt leaderprojekt.