För många i Eksjö kan julens glada budskap i år kännas som något helt annat.

Hela samhället har under den gångna veckan engagerat sig i försvinnandet av 21-åriga Nathalie. En strimma av hopp fanns kvar fram till söndagen då beskedet kom om att hon hade hittats död. Efter beskedet på söndagen höll Eksjö kyrka särskilt öppet för allmänheten.

Utöver sökandet efter Nathalie så inträffade även en svår trafikolycka utanför Hult öster om Eksjö natten mellan fredag och lördag. En 15-årig pojke omkom och flera ungdomar mellan 14 och 18 år skadades när deras bil körde av riksväg 40.

– Under veckan som varit har vi haft en del kontakter med personer som har varit direkt berörda av det som har inträffat, säger Per von Stöckel-Walett.

Vid klockan 17 på julafton anordnas julbön i Eksjö kyrka och då erbjuds möjlighet till stillhet genom att tända ljus. Vid 23.30 på kvällen inleds midnattsmässa och vid klockan 06 på juldagen är det dags för julotta.

– Vi kommer inte att uppmärksamma det som har hänt på något särskilt sätt mer än att vi försöker innesluta de som har berörts. Främst är det som har inträffat familjetragedier. Men för den som känner behov av samtal så finns det självklart möjlighet att få prata med en präst eller en diakon, säger Per von Stöckel-Walett.

Annons

Hur har ni inom församlingen påverkats av det som har hänt i veckan?

– Vi är vana vid att möta människor i sorg och i svåra situationer, men självklart är det förstås lite annorlunda nu när det sker vid en storhelg, säger Per von Stöckel-Walett.

När tidningen pratar med Per von Stöckel-Walett vid lunchtid på julafton säger han att församlingen i nuläget inte har märkt att fler människor än vanligt har sökt sig till kyrkan i år jämfört med tidigare jular.

Jul