Värnamodagarna pågick och kvinnan festade runt med kompisarna utan att ha en tanke på att hon hade tre mil hem och en bil ståendes på en parkering i Värnamo. Det blev tre stora starköl och 4–5 slush som spetsats med starksprit innan festkvällen var slut och kvinnan valde att sätta sig i bilen för att köra hem.

Hade öl i bagaget

Annons

Under rättegången berättade kvinnan att hon inte hade haft en tanke på bilen under kvällen, och drabbades därför av panik när hon insåg att det inte fanns något annat sätt att ta sig hem på än att sätta sig i bilen. Ungefär halvvägs hem körde hon av vägen. Enligt kvinnan berodde det på att hon höll på med mobiltelefonen och inte att hon var berusad, men i väntan på hjälp av en kompis så drack hon ytterligare tre 33-centiliters öl med en alkoholstyrka på 7,2 procent som hon hade haft liggandes i bagageutrymmet. Men innan kompisen hann dit, så stannade två andra bilister som tillkallade polisen.

Grovt brott

Blodanalysen efteråt visade att kvinnan hade 1,83 promille i blodet, vilket alltså vida översteg gränsen för grovt rattfylleri som går vid en promille. Enligt kvinnan berodde den höga alkoholhalten på eftersupning, men enligt rätten fanns det ingenting som tydde på att kvinnan verkligen hade suttit och druckit öl i väntan på hjälp. Enligt analysresultatet var kvinnans alkoholkurva fallande, vilket brukar indikera att det inte har skett någon eftersupning.

Förutom en tidigare fortkörning var kvinnan tidigare ostraffad och eftersom Frivården inte sett att det finns något övervakningsbehov, så dömdes kvinnan till villkorlig dom med samhällstjänst 50 timmar.