Värnamo Nyheter har tagit del av våldtäktsanmälan, som upprättades i slutet av februari – alltså två månader efter att händelsen ska ha ägt rum. Att det tog så lång tid innan anmälan gjordes menar kvinnan beror på att hon uppmanats av boendets personal att inte anmäla händelsen till polisen, utan att de istället skulle försöka lösa det tillsammans på plats.

– Jag har mått väldigt, väldigt dåligt efter allt. Jag har funderat på att ta mitt liv flera gånger. Det var en sjuksköterska som hjälpte mig göra en anmälan efter att jag berättade för henne varför jag är så deprimerad, berättar kvinnan.

Delade meningar kring anmälan

Enligt en av de ansvariga på boendet visste man inte någonting om det eventuella övergreppet förrän en anmälan gjordes.

– Vi på boendet fick inte reda på detta förrän anmälan kom in och kvinnan flyttade. Hon har aldrig berättat det för oss.

Annons

Kvinnan flyttade från boendet till ett skyddat boende för kvinnor på annan ort i slutet av mars och berättar att hon är chockad över att mannen, som enligt henne ska ha våldtagit henne oralt, fortfarande får bo kvar på boendet.

– Varför får han bo kvar och jag bo här, där jag inte känner någon? Nu känner jag mig ännu mer ensam i det jag går igenom. Jag har ingen här, säger kvinnan.

Ord mot ord

När Värnamo Nyheter pratar med en av de ansvariga på boendet säger personen att kvinnan vid flera tillfällen tidigare blivit erbjuden av Migrationsverket att byta boende, eftersom hon inte verkade må bra.

– Det var mycket oroligheter kring kvinnan eftersom hon mådde dåligt ända sedan hon kom hit, innan allt detta. Hon kände sig av någon anledning hotad och fick då möjlighet att byta boende, men ville inte.

Eftersom mannen inte har dömts går det endast att utgå från kvinnans och personalens upplevelser av både händelsen och kvinnans flytt.

– Eftersom det är ord mot ord har vi inga lagliga befogenheter att göra något åt detta. Man är oskyldig tills motsatsen bevisas. Men skulle det bli en utredning om detta och man kommer fram till en annan slutsats då hade vi självklart hanterat det därefter.