Tommy Liljegren, musiksamordnare på Kulturplatån, anordnade en jamsession för några år sedan på dåvarande Ungdomens kulturhus. Det blev bra, men eftersom det var svårt att få tid i replokalerna blev det ingen fortsättning. Idag är läget annorlunda, med färre band som spelar, menar Tommy.

– Det spelas inte så mycket. Jag var nyligen i Galway, där spelas det överallt hela tiden, framförallt på pubar. Där är det "irish jams", man drar ihop folk och spelar, folk tycker det är skitkul.

Nu vill han få igång en mötesplats för alla som vill spela musik i Gislaved. Varje onsdag under hösten, med start den här veckan, blir det jamsession på Kulturplatån.

Annons

– Framförallt är det ett ganska enkelt sätt att få musik skapad och ett utmärkt tillfälle för musikintresserade att träffas.

Tanken är att såväl nybörjare som erfarna musiker ska kunna komma och gärna ta med ett instrument.

– Oavsett om det är en hammondorgel eller en flöjt, ta med det. Det blir ofta roligare om det kommer lite annorlunda instrument. Men det finns också här att låna om man inte har något eget instrument. Sång och rap är också välkommet, givetvis.

Första sessionen tar Tommy själv med sig en sitar.

– Jag har så många olika instrument hemma, jag tar med ett nytt varje gång.

Vad som ska spelas får deltagarna själva avgöra.

– Vi får rikta in oss på låtar som många känner till, eller improvisera runt ackord. Det ska vara enkelt och avslappnat. Så får vi se vad det blir, det är det som är så roligt. Vad det utvecklas till vet vi ju inte.