M Hersi arbetar som lots åt nysvenskar på ABC-kraften i Gislaved, som är en aktör till Arbetsförmedlingen. Han har den senaste tiden hört att personer som han hjälper haft problem med vissa banktjänster på Swedbank i Gislaved. Många av dem menar att de nekats att skaffa bankdosa, och ibland även betalkort, med hänvisning att de inte kan prata svenska.

Språket ett problem

Han trodde att det rörde sig om ett missförstånd och följde med en av dem, Nima Alshahadieh, för att tolka och försöka reda ut problemet. Enligt honom fick han till svar från personalen att banken inte ger vissa tjänster till kunder som inte kan svenska.

– Jag blev chockad, jag trodde inte på det från början, säger M Hersi.

Personerna som han har kontakt med har svenska personnummer, vilket är ett krav för att få starta konton på svenska banker. Trots det har de haft svårt att få bankdosor, som behövs för att använda internetbanken, och ibland även betalkort. På banken fick M Hersi höra från personalen att man gör en bedömning om en persons förmåga att förstå informationen om banktjänsterna.

"Inte deras ansvar"

– Varför räcker det inte med att man har svenskt personnummer? Det är inte deras ansvar att kolla språket, säger M Hersi.

Annons

Han tycker att det är konstigt efter de här människorna redan är accepterade av myndigheterna att bo i Sverige. Dessutom är många av de som han har kontakt med högutbildade, menar han.

– De förstår att det är personligt och jag tror inte att de lämnar det till någon annan som man inte litar på.

Nima Alshahadieh menar att hon som vuxen kan ta ansvar om hennes språksvårigheter hindrar henne att använda bankens tjänster.

– Om jag betalar på fel sätt så är det mitt eget ansvar, säger Nima Alshahadieh

Enligt M Hersi är det alltså många som klagat på Swedbanks hantering. Ytterligare en av dem är Essam Hashem som, när han bokade en tid hos banken, fick höra att språket kunde bli ett problem för vissa tjänster.

– Jag är arg. Jag har kommit till ett demokratiskt land och det känns som att jag är likadan som alla andra. Men när jag kom dit har de inte visat att jag är likadan som alla andra. De har nedvärderat mig, säger han.