Idag kostar en biljett, oavsett föreställning, 80 kronor. Ett rimligt pris, tycker en Gnosjöbo VN pratat med.

— Det är lagom. Då har det känts onödigt att åka längre för bio, säger han.

Men från och med 17 februari blir det dyrare. Då höjs priset från 80 kronor till 100 kronor, procentuellt blir detta en höjning med 25 procent.

— Den enkla anledningen till att vi ska höja är momshöjningen, berättar Annsofie Stigemyr Olsson, som arbetar på Hammargården.

Momshöjningen är en del av det nya svenska filmavtalet och innebär att momsen på biobiljetter i landet höjs från tidigare 6 procent till 25 procent. Tanken är att de utökade intäkterna ska gå till att utveckla svensk film. Många av landets mindre biografer har redan höjt sina priser, bland annat är det redan dyrare att gå på bio i Gislaved och Smålandsstenar. I Gnosjö har man avvaktat.

— Vi ville räkna på det och se vad det gav. Det är en svår fråga och vi har inte velat göra det men känt oss tvungna. Men om alla andra biografer i närregionen som kanske drivs av föreningar höjer känns det inte schyst mot dem om vi ligger kvar på 80.

För vissa barn- och eftermiddagsfilmer kommer man dock ligga kvar på den tidigare prisnivån.

— Anledningen till det är för att vi tycker det kan vara lite smärtsamt för en barnfamilj att lägga hundra kronor per person, säger Annsofie Stigemyr Olsson.