2014 gjorde Värnamo Nyheter en kartläggning av motionsspåren i Värnamo kommun. Hordas, vilken fanns med på kommunens hemsida, fick dock tummen ner av tidningens springande reporter Christer Nordmark. Han liknade motionsspåret vid en igenvuxen traktorstig som dessutom nästan var omöjlig att hitta till.

Norheds stiftelse

Anledningen till motionsspårets miserabla tillstånd var stormen Gudrun. Först raserade stormen motionsspåret och sedan gjordes den 1,5 kilometer långa slingan obrukbar av skogsmaskiners framfart.

Men nu har Horda AIK påbörjat restaureringen. Kommunens ”sämsta” motionsspår, ska bli det bästa om man får tro ordförande Torsten Lindberg, och det tack vare ett bidrag från syskonen Norheds stiftelse.

– Det här en glädjens dag. När jag nu ser arbetsmaskinerna går en varm tanke från alla i Horda AIK till de framlidna Nominitsyskonen Inger och Sixten Norhed och deras generösa stiftelse som finansierat huvuddelen av projektet, säger han.

– Utan det tillskottet hade spåret troligen fortsatt vara oanvändbart. Kommunen har tydligt deklarerat att man inte tänker bidra med något utöver de 5 000 som anslogs för en del av uppröjningen, säger Lindberg.

Fler slingor

Föreningens ansvarige för projektet, Johan Skoghäll , räknar med att kunna erbjuda två, kanske tre, olika slingor genom att utnyttja några befintliga skogsvägar.

Annons

– Denna första etapp avser själva slingan. Hur det blir med belysning för dem som önskar motionera under mörkrets timmar blir en senare fråga. Vi räknar med att spåret ska vara klart under sensommaren med invigning i samband med Hordas hemmamatch mot Bor den 29 augusti, säger Skoghäll.

– Alla är välkomna , även icke-medlemmar och skolorna, trots  kommunens ganska bryska deklaration om att man inte vill vara med och bidra. Vi hoppas även få se folk från Bortrakten i spåret, säger Torsten Lindberg.

Hur mycket pengar föreningen fått av stiftelsen vill inte Torsten Lindberg avslöja.

– Nej, stiftelsen vill inte att man går ut med det.

Det är i varje fall andra gången som Horda AIK får bidrag ur stiftelsen.