Lösningen med moduler har diskuterats inom förskolan. I första hand inför ombyggnationen av Bullerbyn i Skillingaryd och senare även för nya Södra Park och avdelningar i Hok.

Modul har egentligen ingenting med utseendet att göra. Det innebär att huset, förskolan, kontoret eller vad det nu handlar om byggs i en fabrik. För att byggnaden sedan ska kunna transporteras till kunden får ingen del – modul – vara större än att den kan fraktas med en lastbil.

Vid skolan i Hok har en rad moduler satts samman till en lång skola.

— Det innebär att varje klassrum får fönster i ena änden och en egen ingång i den andra. Till varje klassrum hör också två toaletter och två mindre rum – som ger en stor pedagogisk fördel, berättar rektor Helen Bengtsson-Carlström.

Annons

I byggnaden finns även ett arbetsrum för tre lärare, med skrivbord och arbetsbänkar, samt ett kontor för Helen.

”Det var jättetrångt”

Att Hoks skola skulle få nya lokaler har varit klart länge. Befolkningsprognoserna pekar uppåt. Men att lokalerna kom just nu var en lycklig tillfällighet:

När Migrationsverkets boende i Yxenhaga öppnades, kom det under januari i fjol 35 nya barn till Hoks skola, som då redan hade cirka 80. De nya barnen kom visserligen med en egen budget, som inkluderade bland annat språkstödjare i arabiska och dhari. Men för skolan blev det trassel med att hitta lokaler och att få allt att flyta.

— Till en början var det jättetrångt, vi hade barn på varenda kvadratmeter. Vi tycker alla att det är fantastiskt att kunna öppna vår skola för alla elever – de har gett oss mångfald och en förståelse för hur det kan vara att vara flykting, berättar rektorn.

Risk för utvisning

Hon inser att flertalet av de nya barnen inte kommer att stanna och att det kan komma att bli svåra avsked.

— Några kanske bosätter sig här, eller så börjar de livet på en ny ort – det är ju värre om de blir utvisade. Flyktingbarnen har visat en sådan glädje över att få komma till skolan och för mig som rektor är det viktigt att alla barn får gå i en skola som strävar efter att utbilda världsmedborgare, säger Helen Bengtsson-Carlström.