– Det är väldigt lågt att ge sig på äldre, det är fult med den här typen av åldringsbrott, säger Ingemar Magnusson, områdespolis i Gislaved.

Så skyddar du dig mot falsk hemtjänstpersonal

Var kritisk mot okända som kommer på besök - begär legitimation och försök kontrollera den.

H..

Så skyddar du dig mot falsk hemtjänstpersonal

Var kritisk mot okända som kommer på besök - begär legitimation och försök kontrollera den.

Ha alltid ytterdörren låst, även när du är hemma.

Förvara inte stora summor pengar hemma och förvara inga värdesaker synligt i till exempel hallen, nära ytterdörren.

Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

Källa: Gislaveds kommun

Det är på Gislaveds kommuns hemsida som man går ut med varningen "se upp för falsk hemtjänstpersonal".

Man skriver att man har fått information om att falsk hemtjänstpersonal uppehåller sig i Reftele. Enligt polisen har de även varit i Smålandsstenar och Broaryd.

Det är två kvinnor som rör sig i området, uppger polisen. De säger att de är nya på jobbet på hemtjänsten och att de vill komma in i lägenheten eller villan för att lära känna den boende.

"Anade ugglor i mossen"

De ska ha visat upp en falsk legitimation och burit på en eller flera pärmar, enligt kommunen. En polisanmälan har gjorts.

– I fredags hade vi en incident i Reftele. Två kvinnor utgav sig för att komma från hemtjänsten och ville komma in hos en äldre person i Reftele som har hemtjänst, förklarar Carina Helgesson-Björk, socialchef i Gislaveds kommun.

– Men de kunde inte visa rätt legitimation och dessutom berättar vi när det ska komma ny personal. Så den här äldre personen anade ugglor i mossen och släppte inte in dem. Sedan ringde personen oss och vi har gjort en polisanmälan.

Bryter på skånska

Annons

Enligt polisen är det troligen samma kvinnor som försökte komma in hos två äldre kvinnor i Broaryd och Smålandsstenar i helgen. De utgav sig för att komma från hemtjänsten.

– De äldre kvinnorna öppnade dörren, men de släppte inte in dem. De fattade misstanke om att något var fel, säger Ingemar Magnusson, områdespolis i Gislaved.

– Det är två kvinnor som bryter på skånska. I nuläget vet vi inte så mycket mer om dem, men vi söker dem, lägger han till.

Nu uppmanar Gislaveds kommun alla äldre som har hemtjänst i Reftele att alltid hålla ytterdörren låst och vara kritisk när någon okänd kommer på besök.

Polisen varnar ständigt

Den personal som tillhör hemtjänsten Gislaveds kommun bär arbetskläder med Gislaveds kommuns logotyp.

De kan alltid legitimera sig och visa att de arbetar för kommunen. Gislaveds kommun råder de personer som misstänker att de har besök av falsk hemtjänst att alltid polisanmäla det.

Är man osäker vid ett besök kan man alltid ringa hemtjänsten innan man släpper in någon, skriver kommunen.

– Det är bra att Gislaveds kommun går ut och varnar på det här viset. De använder samma råd som vi brukar ge, säger Ingemar Magnusson och fortsätter:

– Vi varnar ständigt för de här åldringsbrotten. Man ska helst inte ha kontanter och smycken hemma och man ska inte släppa in de här personerna.