– Jag skäms inför medlemmarna och ber om ursäkt, det blev alldeles för mycket i London, säger Cecilia Ljungqvist, ordförande för Kommunal Sydväst (Jönköpings och Hallands län) som har kontor på Expovägen i Värnamo.

Aftonbladets avslöjande om Kommunals lyxresa till London i mitten av oktober förra året blev slutet för kassören Anders Bergström. Han tvingades avgå som förbundskassör för Kommunal i torsdags.

Sällskapet från Kommunal där Cecilia Ljungqvist ingick satte sprätt på 100 000-tals kronor under en helg i London, enligt Aftonbladet.

Det är Kommunals krogbolag Lyran Konferens och därmed medlemmarnas pengar som bekostar resorna.

Väldigt dyra viner

Kommunalgänget checkade in på St Martins Lane. Det är ett mindre, centralt beläget lyxhotell mitt i Londons teaterdistrikt, där ett enkelrum kan kosta 6 000 kronor.

Sedan gick Cecilia Ljungqvist och de andra i Kommunal bland annat på lyxkrogen Novikov i Mayfair i London.

På deras meny finns till exempel kaviar på störrom för 2 500 kronor, ostron för 65 kronor styck, japansk Wagyubiff för 1 300 kronor och sashimi för 1 600 kronor.

Annons

– Det är klart att jag reagerade på det här redan när vi hade landat med flyget, det var fler än jag som gjorde det. Jag tyckte inte att det kändes rätt, säger Cecilia Ljungqvist, som även är ledamot i Kommunals styrelse.

– Jag har aldrig varit på sådana här lyxrestauranger förut och det blev lite mer vin än brukligt. Vi drack två glas vin till varje middag och det var väldigt dyra viner. Det tänjdes lite för mycket på gränserna, lägger hon till.

Kommunal besökte bland annat även det berömda varuhuset Harrods och gick på restaurang Aqua shard, en exklusiv restaurang 31 våningar upp vid nära Thamesen vid London Bridge.

"Kunde ju ha åkt hem"

Resan till London ordnades som en studieresa av Kommunals krogbolag Lyran Konferens för att titta på hotell och restauranger.

– Jag hade precis blivit invald i Lyrans styrelse och visste inte att det skulle bli så här i London. Vi hade styrelsemöten i London, men jag kunde ju ha åkt hem igen, säger Cecilia Ljungqvist.

Lyxresan till London är bara en av flera händelser som nu har skakat om Kommunal i och med Aftonbladets granskning.

Eftersom Cecilia Ljungqvist sitter i styrelsen för Kommunal sedan 2013 har hon också ett ansvar.

– Ja, det har jag och jag ber om ursäkt för de här felaktigheterna, säger hon.

Men det måste vara något som är fel i grunden i toppen av Kommunal, eller hur kan det bli så här?

– Det är enstaka händelser och det är mänskligt att göra misstag.

Men här handlar det ju om så mycket: spritfester och porrshower på er krog för medlemmarnas pengar, är ni inte oroliga att medlemmarna tappar förtroendet för er?

– Det är fruktansvärt och jag är jätteledsen. Jag hoppas att vi kan återskapa förtroendet.