Runt 10 000 medlemmar har lämnat Kommunal efter att skandalen blev känd för en vecka sedan.

Får Cecilia Ljungqvist nytt förtroende?

Kommunal Sydväst ska ha representantskap den 26 april med högsta beslutande organ.

Vart ..

Får Cecilia Ljungqvist nytt förtroende?

Kommunal Sydväst ska ha representantskap den 26 april med högsta beslutande organ.

Vart annat får alltid halva styrelsen ställa sina platser till förfogande. I år är det bland annat Cecilia Ljungqvists tur att låta medlemmarna avgöra om ska få vara kvar som ordförande.

Inom de närmsta dagarna ska Kommunals handelsbolag Lyran, som driver krog och konferensanläggning, ha stämma i Stockholm. Då avgörs om man ska välja en ny styrelse och om Cecilia Ljungqvist ska sitta kvar där.

Den 31 maj har Kommunal kongress i Stockholm och då beslutas om man ska välja en ny förbundsstyrelse, där Cecilia Ljungqvist sitter sedan 2013.

Det var Aftonbladet som avslöjade att toppar inom Kommunal använt medlemmarnas pengar till spritfester, drivit lyxkrog, åkt på lyxresa och haft gratis semesterboenden.

Cecilia Ljungqvist, ordförande för Kommunal Sydväst, (Jönköpings och Hallands län) med kontor på Expovägen i Värnamo, var en av de toppar som nämndes.

Skäms inför medlemmarna

Hon sitter med i förbundsstyrelsen och i Kommunals handelsbolag Lyran som driver krogen Metropol Palais på Sveavägen i Stockholm.

Cecilia Ljungqvist och delar av Kommunals ledning åkte i oktober till London för medlemmarnas pengar för att studera krogar.

Där gjorde de enligt Aftonbladet av med hundratusentals kronor under en helg när de bodde på femstjärnigt hotell och gick på toppkrogar. I förra veckan bad hon om ursäkt i Värnamo Nyheter.

– Jag skäms inför medlemmarna och ber om ursäkt, det blev alldeles för mycket i London, sade Cecilia Ljungqvist.

Inte sovit en blund

Efter intervjun i Värnamo Nyheter förra veckan har Cecilia Ljungqvist haft det rätt tufft.

– Det ringer var femte minut dygnet runt, det är Ekot på radion och tidningar och TV. De ringer på nätterna till och med, det är hopplöst. Jag har inte sovit en blund på en vecka, berättar Cecilia Ljungqvist.

– Jag har mått bättre. Några medlemmar har ringt och varit arga. Men en del medlemmar har peppat mig. De säger att jag gör ett bra jobb och att de står bakom mig, fortsätter hon.

Annons

På onsdagen meddelade Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, att hon ska avgå vid kongressen i slutet av maj.

Nära 80 procent av svenskarna vill att hela styrelsen i Kommunal, där Cecilia Ljungqvist sitter, ska avgå. Detta enligt en ny mätning som Aftonbladet publicerat.

Har någon personligen krävt din avgång som ordförande i Kommunal Sydväst eller i förbundsstyrelsen?

– Ingen har krävt min avgång, när jag träffade flera av sektionsordförandena i Sydväst i fredags uttalade de sitt fulla stöd för mig.

– Det enklaste hade varit att skita i allt, men jag har varit med i Kommunal sedan 1980 och jag brinner för fackliga frågor. Jag vill sitta kvar och göra rätt och ställa saker i ordning, säger Cecilia Ljungqvist.

– I mätningen i Aftonbladet var det ju inte Kommunals medlemmar som svarade. Jag vill själv höra med mina medlemmar i organisationen först innan jag tar beslut.

Vad tycker du om att Annelie Nordström ska avgå?

– Jag har full förståelse för det, hon har tagit rätt beslut utifrån de förutsättningar som är nu och med tanke på Kommunals medlemmar, svarar Cecilia Ljungqvist.

Men tycker du själv att hon ska avgå?

– Man får inte glömma att Annelie Nordström är mycket kompetent. Hon har gjort ett fantastiskt jobb för Kommunals medlemmar sedan hon blev ordförande 2010. Hon har lyft fram medlemmarnas arbetsvillkor så att allmänheten har förstått hur man har det i det dagliga livet.

Åter till Londonresan. Hur kunde du åka dit och leva gott för medlemmarnas pengar?

– Alltså, jag hade precis blivit invald i styrelsen för Kommunals handelsbolag Lyran och i programmet inför resan stod det inget om att vi skulle gå på fina krogar och bo på lyxhotell.

– Jag trodde vi skulle ha konferens där. När vi kom till London så ifrågasatte jag att vi var där, jag undrade vad syftet var.

Ni var i London på inspirationsresa för att utveckla konceptet på er lyxkrog i Stockholm. Men ni kunde väl lika gärna ha gått på en restaurang i Värnamo för att inspireras?

– Vilken restaurang i Värnamo tänker du på? Nej, men frågan är väl om Kommunal egentligen ska driva lyxkrog, säger Cecilia Ljungqvist.

Om du nu tyckte att det var fel att använda medlemmarnas pengar på en lyxresa till London, så kunde du ju ha betalat tillbaks din del av kalaset när du kom hem?

– Ja, vi kunde ha betalat det i efterhand, vi borde ha gjort. Jag vet inte varför jag inte gjorde det, jag kan inte svara på det.

– Men det är ingen som skriver om att jag faktiskt för egna pengar köpte en varmkorv en dag i London när vi inte hann äta lunch, påpekar Cecilia Ljungqvist.