Idag lanserar Skara kommun en ny service på sin hemsida, där du kan skriva in hur mycket du tjänar per månad och sedan se vart pengarna som går till kommunal skatt tar vägen.

Du får siffror på hur många kronor som går till olika verksamheter. De största utgiftsområdena för en kommun är skolan och omsorgen, men det syns även för mindre poster som den politiska verksamheten.

Annons

Det går även att se mer i detalj hur pengarna fördelar sig inom till exempel skolväsendet, som hur mycket som går till förskolan eller komvux. Det finns även lättfattliga beskrivningar av kommunens olika verksamheter.

— Det är för att öka förståelsen för vart skattepengarna går. Vi har ett ansvar att vara transparenta, säger kommunens kommunikationschef Peter Blom.

Enklare

Det skulle gå att läsa och räkna sig till dessa uppgifter utifrån information som sedan tidigare funnits på hemsidan, men detta är ett mycket enklare sätt att se vart pengarna går, menar Peter Blom.

Enligt Peter Blom är Skattekollen, som tjänsten heter, ett led i utvecklingen av Skara kommuns hemsida. Han menar också att det kan användas inom skolan i undervisningen.

Skara kommun köper in tjänsten för cirka 8 000 - 10 000 kronor per år av Skattekollen.se. Runt 40 kommuner har i dagsläget tjänsten, bland dem Falköping och Mariestad.