– Det är lite pilligt att göra dem, men de håller länge, säger Doris Fransson och radar upp ett ojämnt antal lavendelstänglar.

Dessa ska flätas samman med färgglada band i en så kallad lavendelkorg.

– Man använde dem i kyrkan. När prästen blev lite långrandig och det fanns risk för att dåsa till kramade man lite på dem. Den skarpa lukten gjorde så att man piggnade till och så spreds en väldoft i kyrkan dessutom, säger hon.

Många växter

Lavendel är bara en av många medicinalväxter som planterats i den tioårsjubilerande "Läkarens trädgård" vid Nydala Klosterkyrka.

Ringblomma, citronmeliss, kryddsalvia och spansk körvel är några av de växter som besökarna kan se och lukta på. Totalt åtta växtbäddar är placerade med 1,2 meters mellanrum. Bredden på gångarna var noga uträknade för att rymma en person på huk och en som kunde passera bakom, varken mer eller mindre.

– Man ville inte ha något småprat i trädgården. Ora et labora, be och arbeta. Det var Cistercienserordens valspråk, säger Kerstin Hägerström, ordförande i Nydala Klosterträdgård.

Eldsjäl initierade

Att skapa en trädgård precis som på medeltiden var ett projekt som tog sin början redan 2003, då trädgårdsarkitekten och medeltidsfantasten Hanne Romanus tog initiativet.

Annons

– Hon var lite av en eldsjäl i detta och hade ett stort kontaktnät som vi fick tillgång till. Det var rena turen för oss att hon fanns här, säger Kerstin.

Många kunniga

Länsmuseet i Jönköping, länsstyrelsen och Värnamo kommun stod bakom projektet och många sakkunniga konsulterades i byggandet av den hypotetiska klosterträdgården, för att få den så lik en medeltida trädgård som möjligt.

– Vi strävar efter att få våra växter så äkta som det går. Det är ingen lätt uppgift men vi gör så gått vi kan, säger Kerstin Hägerström.

Intresserade besökare

Två som har valt att komma på jubileet är systrarna Solbritt Resare från Värnamo och Inga Lindberg från Landsbro.

– Vi är båda trädgårdsintresserade och brukar passa på att åka hit tillsammans. Nu tyckte vi att de skulle vara roligt att få lära oss att knyta lavendelkorgar, säger Solbritt.

Från Mönsterås

Gull Strömberg och Jimmy Carlsson hör till de lite mer långväga besökarna. De är medlemmar i Klosterruin Kronobäcks vänner och har rest från Mönsterås för att fira Klosterträdgårdens jubileum.

– Den här trädgården är väldigt fin. Vi har lite funderingar på att fixa en till vår förening så småningom, säger Gull Strömberg.

Hon var med då klosterträdgården invigdes för tio år sedan och hon tycker att tiden har rusat.

– Ja det har gått alltför fort. Någon borde ha slagit bromsolja över almanackan, konstaterar hon.