På torsdagskvällen hölls den årliga galan för Skapa-priset i Stockholm. Det är Sveriges största innovationspris och har delats ut sedan 1986 till Alfred Nobels minne.

Det stora uppfinnarpriset, Skapa-priset på en halv miljon kronor, gick i år till Francesco Gatto från Stockholms län. Han har uppfunnit Elypta som är ett diagnostiskt kit som ska kunna upptäcka återfall av cancer.

Hon vann priset

Priset Skapa-talang för unga innovatörer gick till Karolina Malmlöv från Taberg för hennes innovation Sellamigo, ett digitalt sadelregister för att förebygga och motverka sadelstölder.

I samma kategori fick även ytterligare två uppfinningar pris, med sina innovatörer hemmahörande i Västra Götalands län respektive Uppsala län.

Dessa tre innovationer får dela på en prissumma på en kvarts miljon kronor.

Vinnare två år i rad

Även förra året stod det länsföretagare på scenen när Skapa-priset delades ut.

Då var det Joakim Staberg från Coloreel i Jönköping som vann det stora Skapa-priset för sin unika trådfärgningsteknik.

Skapa-priset för unga innovatörer gick till Ahmed Mireé från Jönköping för sin säkerhetssprint för brandsläckare, E-Z Pin.

Annons

Fotnot: Conny Norman på Robowaste som vann det regionala Skapa-priset i Jönköpings län fick alltså inget nationellt pris, men fanns med på galan.

Fakta: Juryns motivering

Karolina Malmlöv, för innovationen Sellamigo:

Stölder av hästsadlar är ett växand..

Fakta: Juryns motivering

Karolina Malmlöv, för innovationen Sellamigo:

Stölder av hästsadlar är ett växande internationellt problem som under de senaste två åren fått stor uppmärksamhet. Bara i Sverige begicks över 300 sadelstölder under 2019.

Pristagaren har byggt upp ett register för sadlar som är kostnadsfritt och möjliggör en hög grad av registreringar av sadlar vilket kan vara en nyckel för att minska stölderna. Marknaden för tjänsten är stor, bara i Sverige finns cirka 360 000 hästar och 2017 omsatte hästnäringen i Sverige 72 miljarder.

Gratisvarianten av denna produkt erbjuds nu globalt medan premiumerbjudandet snart kommer att erbjudas i många länder.”

Källa: Science Park Jönköping