– Här under bor det tre kullar. Nu är de jättesmå, de är jättesöta. Men när du räknar till 30 så är det äckligt, säger Anna-Lena Andersson och pekar mot grannens altan.

– De kommer ut lagom till frukost, då är de i full gång med att alstra nästa kull. Jag har inga blommor längre, de äter allt, fortsätter hon.

Hela grannskapet har samma problem. Det är kaninbajs överallt i trädgårdarna, uppätna eller söndergnagda växter, gropar i marken och jordhögar i gräset.

– Flera här blir nästan sjuka av det, så irriterande är det. Många lägger ner mycket jobb i trädgården, säger Jonny Andersson.

"En stor plåga"

Grannen Ida Bäckström på andra sidan gatan håller med.

– Det är en stor plåga. De har ätit för över 2000 spänn av mig. Jag fyller igen groparna, sedan är det likadant nästa dag. När jag har varit i stugan och varit borta ett tag är det rena förödelsen, det är fruktansvärt.

Annons

Grannarna har försökt med alltifrån nät till blodmjöl och chilipulver, men utan bestående resultat.

– Vi har pratat med kommunen, det är inget skadedjur. Om de skjuter 20 här, det hjälper inte. Det går ju inte att utrota dem. Jag tror det är svårt att fånga dem också. Men vi vill ju bli av med dem. De är inte söta längre, de är hemska, säger Anna Holmgren.

Fastighetsägarens ansvar

Camilla Niklasson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, berättar att kommunen under våren har fått in ett eller två klagomål i veckan om kaninerna. Hon förstår att det är bekymmersamt för villaägarna, men menar att kommunen inte kan göra något.

– Eftersom kaniner inte är en olägenhet för människors hälsa har vi inget stöd i miljöbalken för att ta bort dem. Det är fastighetsägarens ansvar att hålla dem borta. Jag har varit i kontakt med Värnamo kommun, där finns det också mycket kaniner, men de svarar på samma sätt där också.

Jonny Andersson tycker det är svårt att säga vad som borde göras.

– Jag vill bara väcka tanken på det, att det faktiskt är stor skada de gör. Sedan hur det ska hanteras, det är inte min kompetens. Om allmänheten får veta kanske någon har någon lösning.

Och trots allt verkar kanininvasionen iallafall ha inverkat positivt på grannsämjan.

– Det är ju det som är samtalsämnet, det är ju såna som jag inte pratat med tidigare som man nu har något att prata om med. Men du får inte skriva som att vi vill ha kaninerna kvar!

LÄS MER: "De bara gräver och gräver"