På eftermiddagen den 10 juli 2005 började det brinna i en lada på Hindsekind utanför Värnamo. Det var söndag och många badgäster befann sig i närheten.

Den omkring 200 år gamla nyrenoverade ladan brann ned till grunden. Man talade om en kulturskatt som förstörts.

Hur den kunde börja brinna fick man inget svar på. Det spekulerades i om det kunde vara den så kallade Gryningspyromanen som låg bakom branden, men inget konkret kom fram.

I en ny bok lägger två författare ett pussel som stärker misstankarna mot Gryningspyromanen. År för år, dag för dag, kartläggs hans rörelsemönster och matchas mot ouppklarade bränder.

Brann i Småland

Det var när Gryningspyromanen skaffade bil som bränderna började sprida sig norr om Skåne.

Annons

Den 7 juli brann ett varuhus och en lada i Tingsryd. Den 10 juli brann det alltså på Hindsekind och den 12 juli brann en 1800-talskyrka i Karlskrona.

En månad senare brann det i en kyrka i Vimmerby och på natten brann ett handpappersbruk i samma stad. Några timmar senare totalförstördes "Emils snickarboa" i en brand i Rumskulla, Vimmerby.

Två dagar senare sågs Gryningspyromanen komma körande söderut vid Hultsfred. Han greps i Älmhult.

Får fängelse

Samma år, 2005, dömdes han till tre års fängelse för försök till mordbrand, dock inte för bränderna i Småland.

Våren 2008 började Gryningspyromanen studera i Jönköping. En natt i april utbröt sex bränder i Tidaholm, bland annat en villa totalförstördes. Bränderna var anlagda, först långt senare misstänktes Gryningspyromanen ha legat bakom dem.

Åtta års fängelse

2011 fick han åtta års fängelse för grov mordbrand. Dock endast för en brand, trots att han misstänks för att ha anlagt omkring ett par hundra.

I våras släpptes han ur fängelset. Preskriptionstiden för grov mordbrand är 25 år. Än kan han alltså dömas för fler av de misstänkta bränderna.

Boken heter "Gryningspyromanen. En berättelse om hämnd" av David Widlund och Monica Walldén.