Allt var förberett inför invigningen av Gummifabriken. Huvudnumret var bestämt och valet hade fallit på Steve Dobrogosz verk som heter Mass, eller Mässa på svenska, efter önskemål från ”veteranerna” som framförde den redan för 14 år sedan. Det är en vacker men svårsjungen mässa som Värnamo kammarkörs dirigent Marianne Gärdesmed beskriver som traditionell mässmusik med influenser från bland annat jazz.

– Den är en utmaning, säger hon och ler.

Texten på latin

Sångarna i Värnamo Kammarkör har repeterat sedan i våras. Förutom den vanliga tisdagsträningen så har man även varit iväg på träningsläger över en helg för att verkligen finslipa inför konserten. Övning ger färdighet och även om Mässan endast varar en halvtimme, så är det långa texter på latin som ska memoreras.

– Men om man en gång lärt sig texten så sitter den där, tycker Anita Finnhult som var med för 14 år sedan också.

Annons

Dagen efter att de kom hem från ”träningslägret” fick de beskedet – Gummifabriken kommer inte att bli färdig i tid och därmed ingen konsert efter allt slit.

Vad gjorde man då? De blev lite besvikna först men sedan bestämde de sig för att ”the show must go on” och kontaktade Allianskyrkan rakt över gatan från Gummifabriken och frågade om de möjligtvis kunde få ha konserten där istället. Jodå, det gick bra.

Lättare med musik

Det innebär att det ursprungliga tiden, det vill säga söndagen den 17 september, fortfarande gäller.

Ja, och Steve Dobrogosz kommer fortfarande.

– Det är jätteroligt att han vill komma, säger Marianne.

Värnamo kammarorkester kommer också att medverka, vilket kammarkören ser fram emot eftersom all träning är a cappella.

– Det är mycket lättare att sjunga med orkester eftersom många av stämmorna även ligger i instrumenten, säger Anita.