Karnevalsgeneralen Bengt Jonsson har en ”wall of fame” på sitt arbetskontor. Fotografierna av honom själv tillsammans med samtliga karnevalsdrottningar sätter verkligen färg på rummet.

– Första året var Alice Bah karnevalsdrottning. Hon har ändrat sig mycket, till skillnad från mig! Året efter var Agneta Sjödin här ...

Ja, Bengt har träffat många ”drottningar” genom åren och de har i sin tur fått en inblick i Värnamo. Flera av dem har dessutom rötter i trakten.

– Många frågar varför vi inte har fler kändisar men generellt så har kostnaderna skenat iväg för dessa kändisar. Man får titta lite mer lokalt.

Hur mycket anpassar du dig efter drottningarnas personligheter och hur mycket är du dig själv?

– Jag försöker alltid vara mig själv. Det är de som ska synas och det är för deras skull som folk kommer. Jag är sidekicken i det här sammanhanget men givetvis styr jag dem litegrand eftersom jag känner till hela regin.

Karnevalsdrottningarna som är vana vid att framträda på scen har framstått som mindre nervösa än tv-kändisarna, berättar Bengt.

Annons

– Anna Book gick det inte att få stopp på, hon var ju väldigt pigg! Kayo var också väldigt proffsig och Grynet var ett proffs ut i fingerspetsarna. Babsan var ju kul också. Han ryckte ju in när ordinarie drottningen blev sjuk. På fredagskvällen kontaktades bokningsbolaget. De visste att Babsan gjorde ett jobb norr om Stockholm och han fick frågan om han kunde komma till Värnamo dagen efter. Han åkte in till Stockholm på morgonen, sprang upp i lägenheten, hämtade lite grejer och satte sig på tåget till Alvesta där han blev upphämtad. Att han kom med så kort varsel och levererade visar vilket proffs han är!

Nödvändigt med nyheter

Det är viktigt att det händer något nytt varje år på karnevalen, menar Bengt.

– Karnevalen är ju en tradition men jag tycker att man ska förnya sig lite varje år. Karnevalen ska vara en positiv familjefest som gör oss stolta över Värnamo. Fest måste man skapa, vardag kommer ändå, konstaterar han.

Karnevalen kännetecknas av familjeaktiviteter och föreningarna får också en att visa upp sig. En av aktiviteterna är Cityrodden, som första året hette Crenovarodden. Det är inte en roddtävling, som man kan tro, utan ett kanotrace som brukar bjuda på en del kappsejsningar och härliga utklädningskläder.

Femkamp med Lions är en annan aktivitet som återvänder och det här året får alla barn ett pris vid varje station. I år går pengarna från femkampen till barn med speciella behov.

Träning ger färdighet

När det kommer till att framträda så är Bengt ingen anhängare av manus utan föredrar spontanitet. Om han fick välja skulle skolorna satsa mer på muntlig framställning.

– Det är jätteviktigt att träna på muntlig framställning. Kan du prata inför fem personer så kan du snart prata inför 20 och sedan inför flera hundra. Ögonkontakt är väldigt viktigt när du pratar. Man ska inte stå och glo ner i något papper.

Hur länge kommer du att hålla på med det här?

– Jag har alltid hävdat att man ska sluta medan folk skrattar med en, inte åt en!