Han börjar bli mediavan Johan Gustafsson. Om och om har han fått berätta om nästan sex år i fångenskap men nu hoppas han att intresset ska börja svalna och att livet ska börja återgå till det vanliga.

Men vad är det vanliga egentligen? Han skuggas av en filmare som ska göra en dokumentär om honom och han har påbörjat en bok om sina upplevelser som fånge hos Aqim i Mali.

– Jag har alltid gillat att skriva, säger han.

Nyheter under sex år

Hur har det då varit att komma tillbaka? En hel del har ju trots allt förändrats under nästan sex år. Förvånansvärt enkelt konstaterar han. Den här världen känner han ju till sedan innan, även om en hel del ändrats under åren.

– Åker man tunnelbanan nu så sitter ju alla, 100 procent, och tittar ner på sin mobiltelefon. Det är helt sjukt.

Instagram, Snapchat, Netflix och Swish var nyheter för honom. Bank-id fanns däremot för sex år sedan och snart har han sitt eget.

Annons

– Jag har gått omkring med in flickväns bankkort på fickan, säger han och skrattar.

Han är dock inte barskrapad. Det har hans familj sett till. Under hela hans fångenskap har föräldrarna och systrarna lagt undan pengar till honom till dagen då han skulle friges. En av systrarna sparade dessutom på tidningar så att Johan skulle kunna läsa ikapp sig när han kom hem, men de har de fått slänga.

– Det blev för mycket men det var hennes terapi, säger mamma Mari-Anne vars terapi var att tömma Johans lägenhet på alla kläder, ta hem dem till Åminne för att tvätta och stryka allt för att det skulle vara rent tills han kom hem.

Lovordar Wallström

För familjen har det varit år då de slitits mellan hopp och förtvivlan.

– Margot Wallström (S) har varit fantastisk. Trots att hon har mycket att göra så har hon ringt oss flera gånger bara för att höra hur vi mår, berättar Mari-Anne.

Redan 2012 fick de det lugnande beskedet om att det nog skulle lösa sig ganska snart men sedan så förvärrades läget i Mali.

– När jag reste så fanns det ingen avrådan från att åka in till landet, säger Johan.

– Jo, jag tror faktiskt att det kom samma vecka, inflikar pappa Göran.

– Jaha, det visste jag inte.

Innan han gav sig ut på det stora äventyret var han egenföretagare, jobbade som konsult.

– Jag är utbildad ingenjör.

Ännu verkar han inte ha några planer på att återgå till det livet. Däremot börjar ändå livet för familjen Gustafsson att bli mer normalt.

– Fast fortfarande får jag nypa mig i skinnet, säger pappa Göran.