Det var för knappt två år sedan som Anderstorp Racing Club, ARC, fick ta över banan när den dåvarande arrendatorn bestämde sig för att sluta.

Anderstorp racing club

Startades 1966 som tävlingsorganisation för motorbanan som planerades och som stod klar 1968..

Anderstorp racing club

Startades 1966 som tävlingsorganisation för motorbanan som planerades och som stod klar 1968.

Under 1970-talet arrangerade man bland annat sex VM-tävlingar i Formel 1.

Sedan mars 2015 driver föreningen själv banan genom bolaget SRW Anderstorp AB.

Sedan dess har klubbens medlemmar lagt ner åtskilliga timmar på att utveckla verksamheten och rusta upp på området. Bland annat har byggnader snyggats till och som vi har berättat om tidigare har man sett till att banan nu återigen har flygplatstillstånd.

Enligt Ulf Starby, som är vice ordförande klubben, har det blivit lättare att få folk att ställa upp frivilligt nu.

– Där märker vi ju en enorm skillnad. Det var svårare att locka ut folk förr när klubben inte hade tillgång till anläggningen i den utsträckning som önskades.

LÄS MER: Anderstorp kan få racerbil

Det har även lett till att fler tränar och tar sina licenser i Anderstorp.

Locka fler

Och i takt med att ryktet sprids hoppas man kunna locka ännu fler. Det är inte alla som ens vet att det fortfarande är liv i den anrika anläggningen.

– Många, till och med i närområdet, vet knappt att det är verksamhet på banan, säger Ulf Starby.

– På MC-mässan i Göteborg i våras träffade jag en äldre herre som kom fram och sa att han hade hört att vi höll på att gräva upp asfalten.

Annons

Så är det alltså inte. Däremot finns en omasfaltering med i framtidsplanerna.

Klubben tycker dock att Anderstorpsbanan står sig bra och är i fint skick jämfört med andra. Den ursprungliga bansträckningen är i stort sett oförändrad.

Räcker till

– De var ju faktiskt väl framme, killarna som planerade det här. Den räcker fortfarande för större internationella tävlingar, säger Ulf Starby.

Klubbens ambitioner är att få dit fler tävlingar.

– Vi ska ta hit och köra något större internationellt. Men vad är ännu inte bestämt, det körs många internationella serier i Europa som kan vara av intresse, säger ordföranden Peter Eklund.

Men anläggningen kan användas för annat än just motorsport - tankar finns om bland annat mässor och cykel- och rullskidtävlingar. Även hundklubbar har visat intresse för att ha utställningar och tävlingar på anläggningen.

Peter Eklund framhåller att Gislaveds kommun har varit behjälplig hela vägen från att klubben visade intresse av att ta över, men medlemmarnas insatser är vad som gör det möjligt.

Ideellt arbete

– Det hade aldrig gått utan det ideella arbetet.

Den soliga förmiddag när vi besöker Scandinavian raceway är ett gäng medlemmar igång med att röja upp längs det stängsel som går runt hela området.

– Det har ju rasat ner här och var, säger L-O Sveningson, pressansvarig i klubben.

En av de som går med röjsåg är Rune Friberg. Han är nyss fyllda 82 år och var med redan på 60-talet när man gav sig ut på mossen för att göra plats för en motorbana.

– Jag håller på så länge jag orkar och tycker det är roligt, säger han.

Och han tror på framtiden för banan.

– Jo, det ser nog bra ut.