Hosein Esfahani flydde från Iran med sin fru och sina två små barn. I maj kom familjen till Värnamo som asylsökande, och eftersom Hosein Esfahani inte ville vara beroende av bidrag gjorde han allt för att få ett jobb.

Det fick han också. I december påbörjade han en anställning inom Gnosjö kommun som boendestödjare.

– Jag trivdes jättebra. Alla var trevliga, jobbet intressant och det kändes bra att kunna försörja sin familj, säger Hosein Esfahani.

Inget konto

Annons

Problemen började när kommunen skulle betala ut hans lön. Hosein hade inget bankkonto där lönen kunde betalas in. För att få ett sådant måste man nämligen ha ett personnummer, och det får man först när man blivit beviljad uppehållstillstånd.

– Jag gick till Nordea, Swedbank och Länsförsäkringar i Värnamo, och flera banker i Gnosjö. Alla sa samma sak: utan giltigt personnummer och id-handling kan man inget göra.

Rävsax

Den första lönen lyckades han få ut i kontanter, tackvare att arbetsgivaren följde med till banken och gick i god för anställningen.

– Men det var en engångsföreteelse. Bankerna vill inte syssla med kontanter och i framtiden skulle jag vara tvungen att ha ett bankkonto för att få ut pengarna. Jag fick rådet att min syster kunde förvalta pengarna åt mig. Men hon bor i Tyskland, säger Hosein Esfahani.

Vill hjälpa

Utan bankkonto kan han inte få ut sin lön, trots att han har både arbetstillstånd och jobb. Hosein Esfahani tycker att det är både ledsamt och förvånande.

– De allra flesta som kommer hit vill jobba och bidra till att göra Sverige starkare. Vi är glada och tacksamma att vara här. Men som det ser ut nu verkar det som om man hellre ser att vi går på bidrag, säger han.