Joakim Wiedesheim, vd på Polymercentrum i Anderstorp, såg något förvånad ut när personal från Arbetsförmedlingen, anförda av Tommy Sjögren, i stormade in i det pågående mötet med Johanna Arvidsson på Teknikcollege. När han insåg att det var för att informera om att det är han som utsetts till ”årets yrkesinspiratör” blev han först alldeles tyst.

– Ursäkta mig, men det har varit en omtumlande dag.

Vilja och motivation

Årets yrkesinspiratör har lyckats med det många har misslyckats med, nämligen att få ”omöjliga” fall ut i arbete. Det har handlat om människor som av olika skäl haft svårt att ta sig in eller tillbaka till arbetsmarknaden. Joakim berättar att han sätter sig ner och frågar vad just den personen behöver för att kunna komma ut i arbete igen.

– Men man måste ha viljan och motivationen till ett bättre liv, säger Joakim Wiedesheim.

Sedan april 2016 har han bidragit till att 108 personer gått från arbetslöshet till arbete inom plastbranschen, och det är genom att redan innan utbildningen startar, matcha en arbetssökande med ett företag där de kommer få den praktiska utbildningen.

– Från april 2016 har 86 procent fått arbete, men i verkligheten är det 91-92 procent, förklarar han.

Annons

Skillnaden beror på Arbetsförmedlingens sätt att räkna, det vill säga hur många som fått jobb inom 90 dagar efter avslutad arbetsmarknadsåtgärd. Riksgenomsnittet ligger på 36 procent med Arbetsförmedlingens beräkningsmodell, så det Joakim genomfört på Polymercentrum är minst sagt unikt förklarar Tommy Sjögren.

Gör ”stickprov”

– Det här är en unik person med engagemang inom många områden, säger han och berättar att Joakim Wiedesheim även har påverkat Arbetsförmedlingens sätt att arbeta. Man har helt enkelt blivit mer flexibla och dessutom fått en större förståelse för plastbranschen.

– Det han gör för plastindustrin i det här området är föredömligt, tillägger Tommy Sjögren.

Hur utses då årets yrkesinspiratör? Arbetsförmedlingen har det övergripande ansvaret, men de är inte enväldiga.

– Det är flera aktörer som varit inblandade. Vi gör ”stickprov” under året och frågar företag och de som går olika utbildningar, berättar Rob Floris på Arbetsförmedlingen.

Enligt Rob har de som tillfrågats varit eniga om att Joakim Wiedesheim är en synnerligen välförtjänt pristagare. Den 8 mars ska han få ta emot priset i samband med att Jobb GPS arrangeras i Gummifabriken.

Vad betyder priset för dig?

– Det kommer inte förändra det jag gör, men jag hoppas att fler kan engagera sig för andra. Det finaste man kan göra är att hjälpa en människa att förändra sitt liv till det bättre.