Värnamo Nyheter

Annons

Javisst fanns här något för alla!

Javisst fanns här något för alla!

Smålands litteraturfestival Smålit är som en härlig Bokens dag, men med ännu fler möten, ännu fler böcker och ännu fler upplevelser. Efter många timmars vandring under tre festivaldagar är jag lite matt, men också uppfylld av nya intryck och massor av ny inspiration. Tänk om jag nu äntligen skulle skriva den där romanen som jag planerat i åratal!

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Bok om minoriteter väsentlig men med vissa skavanker

I ”De små folkens historia” möter vi Europas för många okända minoriteter. Ingmar Karlsson har skrivit en lättläst, intressant och i den lilla skalan väsentlig bok som tyvärr också dras med några skavanker.

Rutger Bregman: Vi behöver nya utopier

Basinkomst för alla, kortare arbetsveckor och en värld utan gränser. Det är några av de utopier som den holländska historikern Rutger Bregman anser möjliga att förverkliga. Nu kommer han till Smålit för att presentera sin internationellt omtalade bok, ”Utopia för realister”, inför utgivningen på svenska.

Superhjälten Lisa blev en barnbokssuccé

De jobbade med sitt manus i tre år – 2017 kom äntligen Elias och Agnes Våhlunds ”Handbok för superhjältar”. Idag har barnboksserien om Lisa och hennes fight mot mobbning sålts i över 50 000 exemplar. Nästa vecka kommer författarduon Våhlund till Smålit för att berätta om böckerna.

Många lokala författare på årets bokmässa

Ett stort antal författare och journalister från Jönköpings län medverkar på Bokmässan i Göteborg. Här är ett litet urval ur programmet.

Populära litteraturfestivalen är tillbaka

Nu är det klart. Det blir en tredje upplaga av SmåLit då minoritetens röster ska höras. Under bokmässan i Göteborg presenteras litteraturfestivalen och dess tema.

En fest för litteraturen

På söndagen gick litteraturfestivalen SmåLit av stapeln i Värnamo. Läsarna slöt upp för att träffa författare och förlag.
— Hur kan man må annat än bra när man är omgiven av litteratur, säger Anna Vintersvärd från bokförlaget Andra världar.

Söelund: Det är aldrig för sent att börja läsa igen

Smålands litteraturfestival samlar några av landets bästa författare i Jönköping och Värnamo. Kulturredaktör Emilia Söelund påminner om att det aldrig är för sent att börja läsa.

Åsne Seierstad: Fanatiker tror att de gör det rätta

Åsne Seierstads litterära reportage "Två systrar" blev årets mest sålda bok i Norge 2016. Inför SmåLit berättar hon om flickorna som lämnade sina familjer för att ansluta sig till IS.

Anders Rydell: Litteraturen är vårt vittne

Tystnaden är lika farlig som vapen. Hallpressens kulturchef Anders Rydell berättar varför litteratur inte bara är underhållning, utan också livsviktig som minne och vittne. Det är orden som gör det mänskliga lidandet synligt. På SmåLit i helgen lyfter vi därför de berättelser vi aldrig får blunda för.

Författardrömmar i egen regi

Många drömmer idag om att bli författare, men det är inte lätt att passera de stora förlagens nålsöga. Därför väljer allt fler att ta saker i egna händer. På Smålands litteraturfestival nästa vecka utgör egenutgivning och skrivande ett huvudtema.

Kommunen hjälper bönder med vatten till sina djur

Lantbrukets djur måste få vatten i alla lägen. Nu erbjuder Gislaveds kommun bönder att få vatten som hämtas ur Nissan.

Många nya ansikten när IFK slog serieledarna

IFK Värnamo träningsspelade hemma mot Falkenberg under lördagen. IFK vann matchen med en trupp där många ansikten var nya.

”När farfar vägrade sälja exproprierades gården”

Evert Melin var en av många som drabbades när Försvarsmakten under 2:a världskriget beslutade att utöka Skillingaryds skjutfält.

Tunga namn tar strid för akutsjukhusen

Det nya partiet Bevara Akutsjukhusen som ställer upp i landstingsvalet får nu hjälp av tre erfarna och tunga namn på Värnamo sjukhus. De är alla oroliga över framtiden för akutsjukvården på sjukhuset.

Jänkarna samlas för kvällens stora cruising

Nu mullrar det på infartslederna till Värnamo, som i kväll står i centrum för raggare med amerikanska bilar. Det blir folkfest och långa karavaner av breda bilar på gatorna. Se alla bilder senare.

Lejonens kommande motståndare vädjar till fansen för att fullfölja säsongen

Masarna har haft det tungt sportsligt den här säsongen. Det verkar som att laget även haft det tufft ekonomiskt för nu vädjar Lejonens kommande motståndare till fansen för att kunna fullfölja säsongen.

Krönika: Lyssna på en hycklares råd

Två timmar och tjugofem minuter. Jag upptäckte för någon vecka sedan att man kan se i sin mobiltelefon exakt hur många minuter man använder olika program varje dag- och det var då jag för första gången insåg att jag har ett beroende.

Nu vattnar Finnvedsbostäder med Laganvatten

Finnvedsbostäder har köpt in en tank för att kunna använda sjövatten till sina utomhusplanteringar. Inte bara vid bevattningsförbud utan alltid.
Artikel 2 av 19
Bok om minoriteter väsentlig men med vissa skavanker
Tillbaka till startsidan