Debatten utspelade sig stundtals mellan Johan Malm (C) i den ena änden och Sverigedemokraternas Peter Lundgren i den andra. Efter vassa replikskiften gick fullmäktige till slut till omröstning – som slutade med siffrorna 30 ja mot Sverigedemokraternas tre nejröster.

– När vi för några år sedan började diskutera frågan om att ta emot flyktingbarn hade vi en avvaktande inställning. Vi tyckte att vi hade gjort tillräckligt. Men nu är förutsättningarna annorlunda, sa Johan Malm.

Han var inte sen att hänvisa till den nya lagstiftning som ger staten rätt att placera ut barn och ungdomar i landets kommuner, något som han för övrigt tror kommer att fungera bra. Här hänvisade han bland annat till ett radioinslag som handlade om att flyktingbarnen har goda förutsättningar att ta sig in i det svenska samhället.

Fullmäktigebeslutet innebär att kommunen förbinder sig att upprätthålla fyra platser för asylsökande ungdomar samt fyra platser för barn med uppehållstillstånd. Att ungdomarna integreras väl i samhället var även något som LarsÅke Magnusson (KD) lyfte fram.

Annons

– Jag har hälsat på i Ödeshögs kommun som har tagit emot barn i tio år. De ungdomarna har kommit in i samhället och fått jobb i stor utsträckning, sa han.

– Det låter ju fantastiskt, kontrade Peter Lundgren och förklarade att hans bild är att invandrarbarnen till skillnad från andra omfattas av möjligheten att få ett så kallat instegsjobb, något som innebär att företagen kan anställa invandrare till mycket låga kostnader.

Det påståendet fick i sin tur LarsÅke Magnusson att argumentera för att flyktingbarnen historiskt har klarat sig bra på arbetsmarknaden – långt innan instegsjobbens tid.

– De fixade jobben ändå helt själva, sa LarsÅke Magnusson.

Genom att ta emot ensamkommande ser Johan Malm bland annat en möjlighet att klara kompetensförsörjningen inom industrin i takt med att allt fler Gnosjöungdomar väljer bort dessa karriärmöjligheter. Under kvällen blev replikskiftena intensiva mellan Johan Malm och Peter Lundgren. Johan Malm krävde svar på inom vilka kommunala verksamheter Peter Lundgren tänkte skära ner om hans förslag skulle gå igenom. Utan avtal riskerar kommunen att stå utan ersättning för mottagandet samtidigt som lagkraven gör att kommunen måste ta emot flyktingbarnen ändå, vilket kan bli oerhört kostsamt. Eller som oppositionsrådet Markus Kauppinen (S) sammanfattade det.

– Tecknar vi ett avtal så tar vi ansvar. Då reglerar vi hur många vi ska ta emot. Att inte teckna ett avtal vore förödande.

Trots att Johan Malm ställde frågan vid fyra tillfällen under kvällen fick han inte det svar som han efterfrågade. I stället citerade Peter Lundgren inledningsvis sin partiledare Jimmy Åkesson (SD) med orden:

– Vi behöver inga verktyg att laga något för vi har inte gjort sönder något.