Nyseparerad var hon, jobbet som nämndsekreterare i Bollebygd var slut. Då kom frågorna smygande: Vem var den sanna Lena Dirsäter? Var hon verkligen byråkrat? Vad hände med författarplanerna hon hade som barn?

I korthet

Namn: Lena Dirsäter

Ålder: 55 år på fredag

Adress: Trädgårdsgatan 15 B, Kättilstorp

Familj: Ma..

I korthet

Namn: Lena Dirsäter

Ålder: 55 år på fredag

Adress: Trädgårdsgatan 15 B, Kättilstorp

Familj: Mamma, fem helsystrar och en halvsyster.

Utbildning: Statsvetare

Yrke: Konsult

Intressen: Läsa, gå på konditori och jogga. Är också nyfiken på andra kulturer.

Medlem i: World Animal Protection, Forskning utan djurförsök, Djurens Rätt, BLFA (avskaffande av barnslaveri)

Favoritprogram: Little Britain, Rapport

Favoriträtt: Indiska veggierätter

Favoritmusik: Från Black Sabbath till Pharell Williams

Favoritlag: HV 71

Senast lästa bok: Mig äger ingen av Åsa Lindeborg

Det visste vi inte om dig: Jag fick världens leende av John Travolta, i London.

Sakta mognade beslutet fram. Hon skulle förverkliga sin dröm och skriva en bok - i Italien.

– Min granne sa: är du helt galen? Det tyckte fler än hon. Många säger jag är modig också, men vad borde jag vara rädd för? Den frågan ställde jag mig och fick inget svar.

Lena ler ett bländande leende och tillägger:

– Ska jag vara ärlig så var det livet som bestämde detta åt mig. Jag upplevde att jag nästan inte hade något val, det skrek i mig: Lena, ta chansen och åk. Så det gjorde jag.

Vi sitter på en uteservering i Värnamo och blickar ut över Lagan. Just nu är Lena Dirsäter tillfälligt hemma i Sverige för att bättra på sin ekonomi en smula. Hon bor strax utanför Falköping och pendlar till sommarjobbet på kommunen i Värnamo.

Bok väckte intresset

Det var en bok som väckte Lenas intresse för Toscana. Italien var också på lagom avstånd, inte för nära men inte heller för långt bort. Hon fastnade för byn Limite vid foten av Montalbano, där hon nu hyr en lägenhet i ett litet typiskt gult hus med terrakottagolv och gasspis.

– Jag glömmer aldrig den första morgonen då jag slog upp fönsterluckorna och såg berget, olivträden och vinrankorna och kände alla dofterna som slog emot mig. Då kände jag mig helt kär. Det kändes så rätt!

Lena Dirsäter är i grunden statsvetare och arbetade i många år som kommunsekreterare i Habo. Hon gifte sig, köpte hus och lät livet ticka på. Men då det 19 år långa äktenskapet sprack var det dags för en förändring.

– Det händer någonting när man fyller 50 år. Framtiden krymper och man vill hinna med det där som man inte gjort i livet. Eftersom jag plötsligt inte hade någonting som band mig i Sverige kände jag att det var nu eller aldrig.

Dröm sedan barnsben

Annons

Drömmen om att skiva en bok har Lena burit sedan hon var barn. Hon har skrivit både dagbok och prosa och har även arbetat som frilansjournalist. När hon planerade flytten till Italien började hon fundera på vad boken skulle handla om och hur hon skulle gå till väga.

– Jag hade en ganska felaktig bild av hur det är att skriva en bok. Jag tänkte att det är väl bara att sätta sig ned och skriva. Men det visade sig vara en hel del svårare än så, konstaterar hon.

Snart insåg Lena att det hon skulle skriva om var livet här och nu. Och det skulle visa sig komma att handla om kärlek.

– Amore. Alla vill läsa om amore, säger hon, slår ut med armarna i en dramatisk gest och skrattar.

– Men det var faktiskt inte tanken från början. Kärleken blev en bonus, och jag vet inte riktigt hur det slutar. Det är en ny relation och förhållandet mellan en italienare och en svenska kan bli intressant. Det slår gnistor, så mycket kan jag säga.

Förmedlar känslor

I grund och botten är det känslor som Lena Dirsäter vill förmedla i sin bok. Det är nedslag i det förgångna med utgångspunkt från nuet.

I sin blogg som har fått namnet Resa bort Hitta hem har hon valt att fokusera på livet i Italien, de små vardagliga händelserna och livet som aldrig står still.

– Det är faktiskt ganska svårt att förklara vad som är så speciellt med Italien. Hur beskriver man magi? I min bok skildrar jag vad som händer här, jag är en gestaltare och en skildrare.

Får livslust

Hon sitter ofta på uteserveringar och caféer och skriver. Med sitt blonda hår och grönblå blick sticker hon ut och det händer att främmande män stannar på gatan och läser poesi.

– Det är helt vansinnigt. Många pratar om en och med en. Vill man ha uppskattning och beundrare så ska man blondera håret och åka till Italien, säger Lena.

Snart får italienarna tillbaka sin blonda författare. Redan i slutet av månaden bär det av till de böljande kullarna i Toscana igen.

– Det ska bli underbart. När man följer sin inre röst så får man en livslust och en glädje. Jag har fått träffa så mycket underbara människor, detta är det bästa jag gjort. Det enda jag kan ångra är att jag inte gjorde det tidigare i livet, säger Lena Dirsäter.

Bok