LÄS MER: Clara blir Gislaveds lucia

I över 20 år har luciafirandet ägt rum i Gislaved. Som arrangör står Lions club Gislaved-Anderstorp, Svensk handel Gislaved och Svenska kyrkan i Gislaved. Flickor har anmälts som kandidater och sedan har Gislavedsborna fått rösta fram den tjejen som de tycker ska utses till årets lucia. I år blir det inte någon lucia i Gislaved då intresset har varit så lågt att ingen har anmält sin dotter eller barnbarn.

— I år var det flickor födda -02 som vi har bett folk att anmäla men vi har inte fått in en enda anmälning, säger Per-Fredrik Törnqvist som sitter med i Lions luciakommitté.

Han berättar att Lions har upplevt att det har blivit svårare att få kandidater de senaste åren.

Annons

— Vi gör alltid en enkät som flickorna får svara på efter lucian, hur de upplevde att vara med och enkäterna har alltid visat att de har tyckt att det var kul. Så varför ingen har anmält sig i år vet jag inte, säger han.

Skulle lotta

Per-Fredrik Törnqvist berättar att det har funnits motstånd i att man ska rösta fram årets lucia då folk menar att det inte ska vara en skönhetstävling. I år hade Lions därför bestämt att lucian skulle lottas fram i samband med julskyltningen, men det blir nu inte aktuellt.

Per Fredrik Törnqvist berättar att i och med att lucian blir inställd förlorar Lions ungefär 20 000 kronor som annars skulle gå till det lokala välgörenhetsarbetet. Det är ungefär tio procent av Lions årliga insamlade medel. Han känner inte till att luciafirandet har blivit inställt någon gång tidigare.

— Det är bedrövligt. En fin gammal tradition som försvinner, i alla fall i år. Jag tycker att det är jättetråkigt att det inte finns intresse för en officiell lucia. Det har varit väldigt fint och högtidligt i kyrkan vid kröningen i samband med Manskörens adventskonsert, säger han och fortsätter:

— Vi har även besökt kommunens särskilda boenden som uppskattat att vi kommit. Även de företag vi har besökt har tyckt att det varit en upplevelse för de anställda, säger Per-Fredrik Törnqvist och hoppas att de får ett bättre gehör nästa år.

Jul