DN.se kan man läsa om kvinnliga operasångares upplevelser bakom kulisserna i opera- och konsertmiljön och om den otrygghet som finns i branschen. I upproret tonar en bild fram där männen ses som geniala musiker och där kvinnor inte vågar ta plats och skälet är att risken finns att de blir utbytta och därför vill kvinnorna inte vara till besvär.

Annons

Iréne Theorin är en hyllad operasångare och tillsammans med 652 andra kvinnor i samma bransch har hon valt att ställa sig upp och visa sitt missnöje. De berättar händelser från deras karriärer där de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Här är utdrag från några berättelser som finns att läsa på DN.se

"Jag ville inte äventyra min osäkra position vid institutionen genom att vara besvärlig så jag lät bli.

***

"Jag avbryter och säger nej. Han håller fast mig och säger: Äsch, du behöver inte spela svår för mig och fortsätter försöka kyssa mig. Trycker in sin tunga i min mun. Jag försöker knuffa bort honom. Han håller mig hårt, jag vänder bort mitt ansikte och säger att jag inte vill..

***

"han försökte dra av mig min topp, jag kämpar emot. Dirigenten tar upp en kamera och fotar alltihop och skrattar. Alla blir förstenade, ingen rör sig, jag sliter mig loss".