I Dannäs söder om Forsheda bor omkring 300 invånare. Där finns sedan 1946 en mekanisk verkstad. Då som nu ligger en äng på andra sidan vägen och lantbruk finns inpå stugknuten.

Hit har japanska Bridgestone med 140 000 anställda hittat. Till ett företag med omkring 15 anställda.

— Det gick via omvägar över Danmark, ibland tar affärer konstiga vägar, förklarar Magnus Ahlsteiner, vd och delägare i Klöfver AB.

Hög precision

Det som Klöfver konstruerat är en avancerad robotmaskin för automatisk dubbning av däck. Den arbetar med laser och programvara och har både hög precision och hastighet. Något som Bridgestone upptäckt och som även andra däcktillverkare visat intresse för.

Klöfver är en mekanisk verkstad som förutom egna produkter också gör legoarbeten. Konstruktionen av robotmaskinen har skett i samarbete med extern konstruktör.

— Maskiner för dubbning av däck är en smal nisch. Egentligen har vi bara en konkurrent i världen när det gäller helautomatiska maskiner, säger Ahlsteiner.

Förundrade kunder

Som sagt, Dannäs är inte världens största industriort. Hit söker sig ingen utan orsak.

Annons

— Jag har varit och besökt Bridgeston i Japan flera gånger. Men de har också skickat representanter till oss i Dannäs, berättar Magnus Ahlsteiner.

Han berättar att man hämtade kunderna på Landvetters flygplats. Sedan blev det bil.

— Fram till Forsheda var de lugna. Men sedan for vi ju ut på landet och förbi åker efter åker, gård efter gård innan vi kom in i Dannäs. De undrade nog vart i hela världen de kommit.

Fabrik i Ryssland

Inledningsvis installerades den nya robotmaskinen på däckföretagets teknikcentrum i Japan. Efter att den testkörts hade ett antal satts upp i en ny fabrik i Ryssland, där det finns en stor marknad för dubbade vinterdäck.

— När vi kom till fabriken i Ryssland möttes vi av en stor och tom industrihall. Våra maskiner upptog endast en liten yta. Vi frågade vad resten av hallen ska användas till. "Fler av era maskiner" blev svaret, berättar Martin Ahlsteiner med ett leende.

Hur stor ordern från Bridgestone är vill inte Ahlsteiner avslöja. Det handlar om affärssekretess.

Kvar i Dannäs

För att hinna med allt positivt arbete som tillkommit behöver företaget nyanställa, bland annat en platschef eftersom vd Magnus fått fullt upp med att åka runt i världen till kunder.

— Vi har funderat på att byta lokal och flytta in till Värnamo. Men det blir inte lönsamt. Vi stannar i Dannäs, slår Magnus Ahlsteiner fast.

Till Dannäs hittar ju alla. Den dagen då Värnamo Nyheter är på besök kommer en taxi från södra Europa fullastad med däck. Den har kört 190 mil. Däcken ska testdubbas, sedan kör taxin tillbaka.