I tisdags genomförde miljö- och stadsbyggnadskontoret i Värnamo kommun en oanmäld inspektions hos Ica Matjätten. Där konstaterades det att det fanns brister inom flera områden så som rengöring, skadedjursbekämpning, avfallshantering, utbildning/kunskaper, underhåll, förpackningsmaterial, livsmedelinformation och separering.

Eftersom avvikelserna i livsmedelslagstiftningen var så allvarliga beslutade inspektörerna att stänga butiken från och med onsdagen fram tills dess att alla problem har åtgärdats.

Det är inte första gången som Ica Matjätten har fått kritik från kommunen. En av de två livsmedelsinspektörerna som var på plats säger att det har varit ett återkommande problem under flera år, något som hon nu säger får vara nog.

– Missköter man sig blir det hårdhandskarna. Vi accepterar inga ursäkter om att det är för lite personal eller något annat. Vi måste genomföra dessa myndighetsåtgärder, säger Gulvayar Shuman.

Storstädning behövs

I butiken upptäckte inspektörerna bland annat att vissa förpackningsmaterial inte var skyddat från kontamination, att livsmedel med utgången charkprodukt var märkt med ett nytt hållbarhetsdatum precis intill den befintliga datummärkningen och att grillat kött förvarades på arbetsbänk intill rå köttvara.

Annons

Dessutom hittades vissa utrymmen samt lager belamrade med diverse föremål, vilket kan försvåra rengöringen. Flera av butikens utrymmen samt väggar och golv och viss utrustning var bristfälligt rengjorda, precis som städförrådet och städutrustningen.

I rapporten som miljö- och stadsbyggnadskontoret genomförde efter inspektionen står det att butiken behöver en storstädning. Där står det också att personalens kunskaper bedömdes som bristfälliga i förhållande till vissa arbetsuppgifter.

Stängt för städning

I dagsläget står det en skylt utanför butikens dörr där det står att den är "stängd på grund av städ". På plats i butiken ville inte personalen ge några kommentarer till VN och hänvisade till Icas koncern.

Ägaren för butiken, Per Andersson är på tillfället på semester och berättar för VN att han inte känner till om vare sig den pågående städningen eller inspektionen.

Ulrika Borg, pressekreterare på Ica koncernen, säger att koncernen har skickat en kvalitetscoach och en försäljningsledare till butiken för att leda och stödja personalen på plats och för att få ordning i butiken. Under onsdagen ska de också kontakta Värnamo kommun för att ta reda på det inträffade.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta. Vi ska kontakta kommunen för att se vad som har hänt.

Hon säger att de personer som är i butiken just nu jobbar med att städa och få butiken i "gott skick" igen.

Uppföljning av butiken kommer att ske efter det att alla brister blivit åtgärdade, enligt kommunens rapport.

Läs mer här:

http://www.vn.se/article/ica-handlaren-erkanner-stadbrister/